Koort: Euroopas ei ole kellelgi näidata ette nii suurt hulka tabatud spioone nagu Eestil

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort.
Erkki Koort. Foto: Margus Ansu

Ameerika ajakirjas avaldatud artiklis tuuakse välja, et Eesti kaitsepolitsei on üks parimaid vastuluureagentuure Euroopas. Siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort nõustub sellega.

Newsweek kirjutab, et ehkki Eesti kapol on kadedust mitte vääriv ülesanne kaitsta oma 1,3 miljoni elanikuga riiki Venemaa eest, on kapost saanud Euroopa üks parimaid vastuluureagentuure. Kapo on näidanud märkimisväärseid oskusi paljastades Venemaa spioone, teiste seas on kapo paljastanud ka pikaajalise Venemaa spiooni Herman Simmi.

Kapo peadirektori asetäitja Martin Arpo nentis ajakirjale, et kapo hoiatusi Venemaa agressiivsuse kohta võeti pikalt skeptiliselt. Praeguste sündmuste taustal aga võib kindlalt väita, et Eesti kaitseasutused on tegutsenud õigesti.

«See, et kirjutatakse välismeedias nii positiivselt Eesti riigiasutuste ja veel eriteenistuste kohta, see on väga kõva tunnustus,» ütles siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koort Kuku raadiole antud intervjuus.

Ta lisas, et teistel Euroopa vastuluureteenistustel ei ole ette näidata nii suurt hulka tabatud spioone nagu on Eestil. «Põhjus ei ole mitte selles, et meid nii palju rünnatakse luurehuvi kaudu, vaid teised pole tabanud lihtsalt,» lisas Koort.

Tema sõnul tundus Euroopas 90ndate algusel, et Venemaa ei kujuta enam suurt ohtu, mistõttu ei pööratud enam Venemaale ka nii palju tähelepanu. Tähelepanu keskpunkti tõusis terrorismivastane võitlus.

Ukraina sündmuste taustal aga võib väita, et Eesti on vastuluuretegevusega panustanud õigesse kohta. «Aasta või pool aastat tagasi ei uskunud keegi seda, et Venemaa läheb Ukrainale kallale, kolm nädalat tagasi ei uskunud keegi, et nad tulistavad reisilennuki alla,» nentis Koort.

Koort kirjeldas, et julgeolekuteenistuse ülesanne ongi koguda informatsiooni ja mõelda mõeldamatut.

Eestis tavatsetakse ka tabatud spioon avalikkusele paljastada ja tuua kohtu ette, ent teistes riikides kasutatakse sageli praktikat asi maha vaikida. «Euroopa riikides on tulnud välja vaid mõned Ameerika luurega seotud skandaalid, aga mitte Venemaaga ja see teeb natuke rahutuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles