11 aastast Šotimaal sai tants

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve Mutso reedel proovisaalis aktsioonis.
Eve Mutso reedel proovisaalis aktsioonis. Foto: Erik Prozes

Suvitava Eesti Rahvusballeti tühjas proovisaalis, mille päike oli kuumaks kütnud, valasid terve eelmise nädala higi Eve Mutso ja Daniel Kirspuu. Nii sai valmis tantsulavastus «elEven», mida alates homsest esitatakse juba Edinburghis.

Sündmus on tähelepanuväärne selle poolest, et tegu on seni tantsijana tegutsenud Mut­so esimese lavale jõudva koreograafitööga. Eelmise aasta lõpus tegi ta koreograafidebüüdi ka Šoti tantsufilmis «Death as a New Beginning» («Surm kui uus algus»).

«Jah, see (lavastamine –T. T.) huvitab mind,» ütles Mutso ega välistanud enese proovilepanekut ka tulevikus.

«elEven» on 11-minutiline duett, mille pealkiri sisaldab ka autori enda nime ja vihjab nendele 11 aastale, mis ta on Šoti Balletis tantsinud – tänavu kevadest peale ka ühena neljast principal’ist ehk esitantsijast.

Teoses võtab Mutso kokku oma üle kivide ja kändude kulgenud teekonna n-ö mõtlevaks tantsijaks. See on lugu baleriinist, kes kasvab varvaskingadest välja nii füüsiliselt kui ka vaimselt. «Ma tahan olla rohkem kui keha,» nagu 34-aastane tantsija ise ütleb.

Isiklik on «elEven» ka muusikalise saate poolest. Selles on kasutatud Mutso enda südamelööke, mis on stetoskoobiga salvestatud, samuti tema hingamist, liigeste-luude naksumist ja raginaid ning varvaskingade klõbinat.

Nädala lõpuni Edinburghis Fringe’i festivalil esitatav duett kuulub Šoti Balleti tantsijate lühilavastuste programmi «Special Edition», mis valmis festivali tellimusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles