Politseinikud vahetasid räämas maja moodsama vastu

Merilyn Säde
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalal kolis Lääne-Harju politseijaoskond Sauelt Keilasse, sest vanas majas olid töötingimused juba väga halvaks muutunud. Postimees käis vaatamas, millises majas tuli korravalvuritel enne tööd teha ja millises tehakse tööd nüüd.

Sauel, aadressiga Tule põik 2, seisab räämas ja hädasti remonti vajav maja. Alles nädal tagasi toimetasid seal ligi 50 politseiametnikku, kes on nüüdseks uude ja korralikku majja kolinud. Vana maja ei kutsu väljasolijaid mitte mingil moel sisse. Hall ja kurblik hoone on oma aja ära elanud.

Ka seestpoolt ei tundu asi rõõmsam, sest neljakorruselisse majja sisse astudes tervitab esiteks seisnud lõhn ning seejärel vanad ja kulunud värviga seinad, vana-aegne mööbel ja eelkõige tühjus. Ruumides pole ka enam inimesi, kes seda enne eluga täitsid.

Vanas politseijaoskonnas kasutati ainult kahte esimest korrust. Kolmas ja neljas korrus seisid enamasti tühjana ja talviti külmana, neljandat korrust kasutati ainult treenimiseks, seal toimusid erinevad taktikalised koolitused. Ka praegu vaatavad tühjadest koridoridest vastu määrdunud põrandad, kinni teibitud aknad, vanad tolmu all seisvad mööblitükid ning ka uksed seisavad mahajäetuna lahti.

Koridorid on pikad, iga natukese aja tagant on võimalik nii paremale kui ka vasakule mõnda tuppa sisse astuda. Neljanda korruse tube pole enam ammu kasutatud, mistõttu seisavad ühes toas näiteks 1990ndatest pärit arvutimonitorid ja muu vana tehnika. Kõik on natuke tolmune.

Vaatamata sellele, et esimene ja teine korrus olid pidevalt kasutuses, näeb sealgi teibitud aknaid ja oma aja ära elanud mööblit. Aknad teibiti, sest talvel tuli sealt liialt palju külma sisse ning seetõttu ei saanud neid ka suvel avada, kui ruumid päikese poolt kuumaks köeti. Nagu vanades majades ikka, siis talvel oli seal külm ja suvel jällegi väga palav. Puudus konditsioneer ja korralik soojustus.

Lääne-Harju politseijaoskonna juht Vahur Tamuri ütles, et talvel kasutati peaaegu igas ruumis elektriradiaator, et tööruumides soe oleks. «Mõnikord lõi seetõttu korgid välja, sest nii palju radiaatoreid oli järel ja elektrijuhtmed on ka ju vanad,» rääkis Tamuri.

47 politseinikul tuli jagada esimesel korrusel olevat pisikest, tikutopsi suurust dušinurka. «Tihti seda ei kasutatudki, sest keegi ei tahtnud järjekorras oodata, pesemas käidi kodus,» sõnas Tamuri. Ka kainenemiseks mõeldud ruumid paistsid silma terava ebameeldiva haisuga ja sellega, et korralik WC puudus – selleks oli lihtsalt põrandal olev auk.

Hooned nagu öö ja päev

Kui vaadata nüüd aga Keilas, Keskväljak 8a asuvasse hoonesse, on pilt hoopis teine. Uude jaoskonda sisse astudes tervitavad heledad toonid ja äsjaremonditud lõhn. Ja politseinikud, kes on end juba peaaegu uues majas sisse seadnud.

Vaatamata sellele, et koridoris on mõne koha peal veel pappkastid ning ka kabinettides pole veel kõike päris paika pandud, on politseinikud uue majaga väga rahul. Ja seda põhjusega.

Uues hoones on vajalik igast uksest sissepääsemiseks kaart, lisaks sellele on majast võimalik hädaolukorras kiirelt lahkuda – koridori mõlemas otsas on varuväljapääs, kust saab trepist kiiresti õue.

Kui vanas hoones oli olemas suur saal, kus sai ka sportida, siis uues hoones on korralik jõusaal, kus politseinikud end vormis saavad hoida. Olemas on korralikud riietus- ja duširuumid, puhkenurk ja terves majas on ka konditsioneer.

Tamuri ütles, et tundis ise kõige rohkem puudust korralikust duširuumist ning nüüd on see lõpuks olemas. Uues majas on võimalik ka saunas käia, sest duširuumi kõrval on nii meestel kui naistel olemas väike saunanurk.

Samuti on nüüd võimalik politseinikel oma vorme selleks mõeldud ruumis pesta, kus on olemas nii pesumasin kui ka kuivati. «Seesugune võimalus puudus enne täielikult,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Helen Uldrich.

Ka neil, kes kainenema viiakse, on põhjust rõõmustada, sest ruumid on uued, puhtad ja vähemalt esialgu haisuvabad. Olemas on WC-pott ja kätepesemise võimalus ning puhas madratsiga ase.

«Ajutisi lahendusi on esialgu palju, täna on alles neljas päev siin,» ütles Tamuri ja lisas, et võrreldes eelmise majaga on kõik siiski väga hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles