Pärnus paraplaane rünnanud mees pääses kriminaalkaristusest

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paraplaan. Pilt on illustratiivne.
Paraplaan. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Lääne ringkonnaprokuratuur lõpetas Pärnus korduvalt lendavaid paraplaane rünnanud mehe suhtes algatatud kriminaalmenetluse, kuna ta hüvitas tekitatud kahjud ja menetluseks puudub avalik huvi.

Kahtlustuse järgi alustas mees paraplaanide vastast rünnakuteseeriat 2012. aasta mais, kui ta sihtis tuvastamata kuupäeval Pärnu rannas raketipüstolist 200-300 meetri kõrgusel lendavat paraplaani ja tulistas. Rakett paraplaani siiski ei tabanud.

Järgmise rünnaku paraplaani vastu pani mees toime rohkem kui aasta hiljem, mullu 2. juuli õhtul kella 20-21 vahel ning taas Pärnu rannas. Mees sihtis raketipüstolist kuue meetri kõrgusel 50 km/h lendavat paraplaani ning viskas seejärel lennumasinat raketipüstoliga. Relv tabas paraplaani raami ja põrkas sealt propellerisse, sundides lennuvahendi hädamaandumisele.

Seejärel valis mees ohvriks järgmise paraplaani, üritades seda kaikaga alla visata. Mees võttis 60 sentimeetri pikkuse ja 3-4 sentimeetri jämeduse kaika ja viskas sellega paraplaani, kuid ei tabanud. Küll aga häiris ta sellega juhuslikult läheduses olnud inimese rahu, seisab kriminaalasja lõpetamise määruses.

Kõigil kolmel juhul lendasid paraplaanid kohas, kus selliste lennuvahenditega lendamine on lubatud.

Lääne ringkonnaprokuratuur alustas eelmisel aastal mehe tegude uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist. Kohtus süüdimõistmisel võib sellise teo eest karistada rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Juuli lõpus otsustas prokuratuur kriminaalmenetluse lõpetada süüdistust esitamata, kuna paraplaane rünnanud mees hüvitas hädamaandumisele sunnitud paraplaani piloodile 1080 euro suuruse tsiviilhagi. Prokuratuur märkis, et mees on varem kriminaalkorras karistamata, samuti puuduvad tal kehtivad väärteokaristused. Kahtlustataval on kindel töökoht.

Samuti on kuriteo toimepanemisest möödunud pikk aeg, mille jooksul ei ole mees kuritegusid toime pannud vaid elanud seaduskuulekalt.  Seega puudub kriminaalmenetluse jätkamiseks avalik menetlushuvi ja tema avalik karistamine ei ole otstarbekas, märkis prokuratuur kriminaalmenetluse lõpetamise määruses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles