ÜRO: Lõuna-Sudaani konflikt ei lõppe nii pea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani vägivalla tõttu oma kodud maha jätnud inimesed.
Lõuna-Sudaani vägivalla tõttu oma kodud maha jätnud inimesed. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu saadikud tunnistasid, et olenemata sanktsioonidega ähvardamisest ei usu nad Lõuna-Sudaani kodusõja kiiresse lõppu.

«Me ei kuulnud kummaltki poolelt midagi, mis annaks lootust kiireks kokkuleppeks,» nentis Briti saadik Mark Lyall Grant. Grant tõdes, et läbirääkimised valmistasid julgeolekunõukogule pettumust.

Kuigi nii president Salva Kiir kui opositsiooniliider Riek Machar kinnitasid, et konflikti pole sõjaliselt võimalik lahendada, ei suudetud üheski muus seisukohas kokku leppida. Julgeolekunõukogu on varasemalt hoiatanud, et rahuprotsessi torpedeerimisega kaasnevad tõsised tagajärjed.

ÜRO sõnul on Lõuna-Sudaani toidukriis «maailmas kõige hullem», abitöötajad ennustavad peatset näljahäda. Konfliktis on hukkunud mitu tuhat inimest ning üle pooleteise miljoni on oma kodudest põgenenud. 

Konflikti osapooled on korduvalt kohtunud ja erinevates relvarahudes kokku leppinud, kuid seni on kõiki leppeid rikutud.

Lõuna-Sudaan saavutas iseseisvuse kolm aastat tagasi, kuid langes peagi poliitilisse kriisi ning on eelmise aasta lõpust saati kodusõjas olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles