Viiest punktist neli, ühe erandiga

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teater NO99 mängis Tamperes «Suurt õgimist», fotol Marika Vaarik, Eva Klemets, Priit Võigemast ja Margus Prangel.
Teater NO99 mängis Tamperes «Suurt õgimist», fotol Marika Vaarik, Eva Klemets, Priit Võigemast ja Margus Prangel. Foto: Tiit Ojasoo

Põhjamaade suurim teatrifestival, eelmisel nädalal Tamperes toimunud «Tampere teatrisuvi» («Tampereen teatterikesä») tõestas taas, et eesti teatri üle võib uhke olla. Sest Eestis tehakse põnevaid ja eriilmelisi (seda nii vormi kui ka sisu poolest) lavastusi.

Tampere festivali publikuga, nii teatriprofessionaalide kui ka nn lihtsate teatrisõpradega vesteldes jäidki kõlama vaid kiitvad hinnangud. Mitmel korral mainiti, et eesti teater on uuenduslik, mõtlemapanev, aktuaalne, julge ning parem kui suur osa soome teatrist, ja kindlasti on tänavuse festivali tugevamad lavastused just eestlaste tehtud.

Nõustun komplimentidega, sest festivali põhiprogrammi valitud «Suur õgimine», «Köök/Keittiö», «Mutantants» ja «Tühermaa» mõjusid veenvalt ka mitmendal korral vaadates.

Tamperes ilmuvas Aamulehtis, mis on Helsingin Sanomate järel Soomes tiraažilt teine päevaleht (tiraaž ca 130 000), tunnistati festivali kokku võtvas artiklis, et suurima teatrielamuse pakkuski Lauri Lagle lavastatud NO99 «Suur õgimine». Artikkel lõppes tõdemusega, et David Bowie «Space Oddity» ei ole kunagi nii kaunilt kõlanud kui Priit Võigemasti esituses ses lavastuses.

Aamulehti kriitikud andsid «Suurele õgimisele» maksimumpunktid ehk viiest punktist viis. NO99 on Tampere teatrirahva vana lemmik, sest Tamperes oldi külaliseks juba neljandat aastat järjest.

Soome-Eesti ühistööna sündinud ja eelmisel aastal Soome riikliku kultuuripreemia saanud Rakvere teatri etendus «Köök/Keittiö» (lavastaja Andres Noormets), R.A.A.A.M.-i «Tühermaa» (lavastaja Marat Gatsalov) ja Cabaret Rhizome’i «Mutantants ehk tuhat tantsu, mida tantsida enne kui sured» (lavastajaks Johannes Veski) kogusid Aamulehtis viiest punktist neli.

Suure osa Tampere teatrifestivali publikust moodustavad hallipäised prouad ja härrad, kelle kõrval annab tooni keskealine publik, noori oli teatrisaalides vaid käputäis. Seda rõõmustavam on, et «Kööki», «Tühermaad» ja «Suurt õgimist» mängiti täissaalidele, kusjuures kokku andsid eestlased nelja lavastusega üheksa etendust.

Eespool nimetatud eesti lavastuste kõrval oli festivali kavas ka NO99 film «Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha», Vaiko Epliku ja Eliidi kontsert ning lasteetendused teatrilt Piip ja Tuut. Lisaks tutvustasid näitekirjanikud Paavo Piik, Andra Teede, Andri Luup ja Martin Algus oma näidendeid.

Festivalil nähtud etendustest võiks eestlaste lavastuste kõrval esile tõsta taanlaste «Blami!» (Kristján Ingimarsson / Neander), kus hallis kontoriruumis elustusid «Terminaatorist», «Tondipüüdjatest», «Matrixist» jpt  märulitest tuttavad kangelased. Lõbusa, akrobaatilise ja tempoka lavastuse lõpus tänas publik näitlejaid püsti seistes.

Tampere teatrifestival

4.–10. august

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles