USA saatis Iraaki 130 militaarnõunikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allika sõnul on nõunike seas USA merejalaväelasi
Allika sõnul on nõunike seas USA merejalaväelasi Foto: NYT / Scanpix

Iraaki saabusid 130 USA militaarnõunikku, kes asuvad Kurdistani pealinn Arbilis hindama humanitaarkriisi, mis Islamiriigi (IS) rünnakuga tekkinud on.

Pentagon on rõhutanud, et tegu pole nn «saapad maas» missiooniga, kuigi anonüümsust palunud ametnik on kinnitanud, et tegu on eriväelaste ja merejalaväelastega.

Bagdadis ja Arbilis ootavad neid ees juba 250 nõunikku, kellega koos asutakse humanitaarabi osutama ja kindlustama, et ISi sõdurid ei saaks piirkonnas genotsiidi läbi viia.

Eile ei suutnud aga Euroopa Liit võtta vastu ühist seisukohta, mille alusel Iraagi Kurdistanile relvi tarnida. See ei välista aga liikmesriikidel seda iseseisvalt tegemast. Kurdistani president Masoud Barzani on kutsunud üles rahvusvahelist kogukonda kurde toetama.

Aprilli üldvalimistest saati pole aga riigil efektiivset uut valitsust. Kui alles eelmisel kuul suudeti ametisse määrata uus president, siis peaministri väljavahetamine pole nii lihtsalt kulgenud.

Peaministri asetäitja ja kolmandat ametiaega jahtiv Nouri al-Maliki on kinnitanud, et ei nõustu parlamendi asespiikri Haidar al-Abadi uueks peaministriks nimetamisega. Maliki sõnul on president toiminud põhiseadusevastaselt ning tema on nõus oma positsiooni loovutama vaid konstitutsioonikohtu otsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles