Postimees Arvamusfestivalil: kas inimesest saab masin, surematuse retsept ja palju muud

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalavahetusel Paides peetaval Arvamusfestivalil on Postimehe ärgas toimetus väljas oma laval, kus toimuvad arutelud puudutavad teemasid seinast seina. Postimees.ee toob kõik Postimehe lava etteasted otseülekandes lugejateni, lisaks saab näha parlamendiparteide esimeeste debatti.

Peatoimetaja Merit Kopli sõnul on Postimees valinud oma laval arutamiseks teemad, mis on parasjagu päevakorral ja mis on ka perspektiivis suure tähendusega, nagu näiteks julgeolek seoses Ukrainas toimuvaga ning Vene noorte ees seisvad küsimused.

«Samuti oleme pidanud silmas, et meie valitud teemad kõnetaksid võimalikult paljusid inimesi – räägime nii poliitikast kui ka moodsast kultuurist ja sellest, kuidas elada tervelt ja kaua,» lausus Kopli.

Peale Postimehe toimetuse liikmetele osalevad aruteludes paljud tuntud tegelased, teiste seas Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port, politoloogid Veiko Spolitis ja Andres Kasekamp, hiljuti Eestisse kolinud Putini-vastane kriitik Artemi Troiski, kirjanik ja orientalist Rein Raud ja Eesti Energia juht Sandor Liive.

Lisaks Postimehe laval toimuvale toome lugejateni teisteski arutelupaikades kõlama jäävad huvitavamad mõtted.

Allpool saab tutvuda Postimehe kavaga. Kõik arutelud toome video vahendusel otse lugejateni ning hiljem saab neid Postimehe veebist ka järelvaadata.

15. august

Kell 14-15 – Inimene on muutumas masinaks, kas seda saab peatada? Kui palju hakkavad andurid ja masinad meie elu juhtima: kui ikka telefon ütleb, et sa pead tegema kümme kükki, kas sa siis teed? Kas me tahame või peaksime tahtma oma füsioloogilise toimimise kohta reaalajas infovoogu ning mida nende numbritega peale hakata?

Arutelu juhib Henrik Roonemaa, vestlevad Karoli Hindriks, Marti Aavik, Kristjan Port ja Argo Ideon.

Kell 16-17 – Kas tagasi külma sõtta? Krimmi annekteerimine Venemaa poolt muutis täielikult maailma julgeolekupilti. Kuidas peaksime sellises olukorras reageerima? Kui kindlad võime olla vaba Eesti riigi julgeolekus?

Arutelu juhib Evelyn Kaldoja, vestlevad Marge Mardisalu-Kahar, Peeter Raudsik, Veiko Spolitis ja Andres Kasekamp.

Kell 17-18 – Venelaste uus põlvkond Venemaa ja lääne vahel. Arutelu korraldavad Avatud Eesti Fond ja Postimees. Arutelu juhib Jevgenia Garanža ja osalevad Artemi Troitski, Olesja Lagashina, Viktoria Ladõnskaja ning Andrei Jugantsov.

16. august

Kell 10-10.45 – Tänase Eesti pressi ülevaade. Värsketest ajalehtedest toovad põnevamad palad välja Neeme Korv, Sigrid Kõiv, Urve Eslas, Merit Kopli ja Argo Ideon.

Kell 12-13 – Raadio Kuku «Keskpäevatund». Oma mõtted aktuaalsetel annavad eetrisse Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik, ajakirjanik ja õppejõud Priit Hõbemägi ning E-riigi Akadeemia arendusdirektor Hannes Astok.

Kell 14-15 – Euroopa Liidu tulevik. Arutelu korraldavad Avatud Eesti Fond ja Postimees, arutelu juhib Urve Eslas. Vestlevad Mall Hellam, Rein Raud ja Juhan Lepassaar.

Kell 16-17 – E-kultuur. Oleme uhked oma e-riigi üle, samuti oleme uhked eesti kultuuri üle. Kuid kas eesti kultuur on jõudnud ka e-ajastusse? Arutelu juhib Heili Sibrits, vestlevad Rein Veidemann ja Martin Luiga.

Kell 18-19 – Terve Eesti eest ehk kuidas saada surematuks. Jaan Krossi romaanist «Wikmani poisid» on kuulsaks saanud lause: «Meid, eestlasi on niivõrd vähe, et iga eestlase siht peab olema surematus!». Kuidas saada surematuks? Sellest vestlusringis räägimegi. Uuringuandmete põhjal on pereliikmetel ja sõpradel kõige suurem mõju meie liikumisharrastusega tegelemisele. Usume, et kui liikumisharrastus saab iga eestlase igapäeva lahutamatuks osaks, on Eesti elanikkond aktiivsem, tervem ja jätkusuutlikum. Surematu.

Arutelu moderaatorid on Janeck Uibo ja Aivo Normak. Arutelus osalevad Joel Volkov, Kaja Tuisk, Marko Mäetamm ja Sandor Liive.

Kell 19.30-21 - Pool aastat enne järgmisi riigikogu valimisi palus Arvamusfestivali meeskond seekordsesse viimasesse arutellu nelja parlamendierakonna juhid, peaministrikandidaadid. Neljast võtsid kutse vastu kolm: peaminister Taavi Rõivas (Reformierakond), Sven Mikser (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) ja Urmas Reinsalu (Isamaa ja Res Publica Liit). Tipp-poliitikutelt uuritakse, millised küsimused saavad seekordse valimisvõitluse olulisemateks, räägitakse heast valitsemisest, Eesti mõttest ning julgeolekust. Orulaval toimuvat arutelu juhib Neeme Raud.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles