Katalaanide juht kinnitas taas referendumi toimumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia ketist osavõtjad. Nende taga aga kiri: Kataloonia pole Hispaania.
Kataloonia ketist osavõtjad. Nende taga aga kiri: Kataloonia pole Hispaania. Foto: SCANPIX

Kataloonia omavalitsuse juht Artur Mas kinnitas, et iseseisvusreferendum toimub õigel ajal. Tema asetäitja oli varem esinenud avaldusega, et 9. novembri referendum võib edasi lükkuda.

Masi sõnul võtab kohalik parlament septembris vastu seaduseelnõu, mis lubab neil iseseisvuse küsimuses referendumi korraldada. «Kataloonia presidendina kuulutan sellest seadusest tulenevalt välja referendumi, mis viiakse läbi 9. novembril,» kinnitas ta.

Eile esines tema asetäitja Joana Ortega avaldusega, milles andis mõista, justkui võidaks referendum edasi lükata, kui keskvalitsus seda ebaseaduslikuks peab.

Masi koalitsioonikaaslased nimetasid sõnavõttu «vastutustundetuks» ja «poliitiliseks enesetapuks».

Hispaania peaminister Mariano Rajoy on Kataloonia iseseisvumisele jäigalt vastu, olles hoiatanud omavalitsust ka konstitutsioonikohtusse kaebamisega.

Kataloonia majandus on umbes sama suur kui läänenaaber Portugalil. Rikkad katalaanid leiavad, et piirkond saaks iseseisvalt paremini hakkama, kuivõrd praegu doteeritakse nende maksutulust Hispaania vaesemaid piirkondi.

Aprillis toetas iseseisvust 45 protsenti elanikkonnast. Enne Masi võimuletulekut 2010. aastal oli vastav number aga rohkem kui poole väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles