Gruusia minister nimetas föderatsiooninõukogu otsust ebaoluliseks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia reintegratsiooniminister Temur Iakobašvili.
Gruusia reintegratsiooniminister Temur Iakobašvili. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia reintegratsiooniminister Temur Iakobašvili nimetas Venemaa föderatsiooninõukogu otsust toetada tunnustamata vabariikide Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust ebaoluliseks.


Venemaa föderatsiooninõukogu võttis täna ühehäälselt vastu dokumendi separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvuse toetamiseks, kuid Iakobašvili hinnangul ei võimalda see piirkondade tunnustamist rahvusvahelisel tasandil, vahendas AFP.

«Seaduslikus mõttes pole see otsus Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tuleviku suhtes oluline,» ütles Iakobašvili, kelle hinnangul ei tunnusta separatistlike piirkondade iseseisvust ükski rahvusvaheline organisatsioon ega lääneriik.

«See [föderatsiooninõukogu otsus] on katse seadustada etnilise puhastuse tulemusi,» selgitas minister, kelle kinnitusel soovib Venemaa mässulisi piirkondi toetades Gruusiat ähvardada.

Gruusia president Mihheil Saakašvili hoiatas Prantsuse päevalehele Liberation antud intervjuus «katastroofiliste tagajärgede» eest, kui Moskva otsustab kahe tunnustamata vabariigi iseseisvust toetada.

Siiski peab föderatsiooninõukogu otsuse jõustumiseks sellele oma heakskiidu andma ka Venemaa president Dmitri Medvedev.

Saakašvili ütles eilse peetud kõnes, et sõjaline agressioon Gruusias oli Venemaa viimane võimalus Gruusia seaduslikult valitud valitsuse kukutamiseks, sest kõik teised provokatiivsed katsed olid varem ebaõnnestunud, vahendas civil.ge.

Saakašvili hinnangul hakkas Venemaa sõda kavandama juba 2007. aastal, kui riik taandus Euroopa tavarelvastuslepingust, kuna see ei vastanud enam Venemaa realiteetidele ja seadis piirangud tankide, raskesuurtükkide ning sõjalennukite arvule Kaukaasias.

Saakašvili kritiseeris ka lääneriike, kes ei suutnud adekvaatselt reageerida, kui Venemaa hakkas 2007. aastal Kaukaasiasse koondama sõjatehnikat ja viis piirkonnas läbi sõjaväeõppuseid. Saakašvili hinnangul oli tegemist vägede koondamisega Gruusia piiridele ja ettevalmistusega riigi okupeerimiseks.

Tema arvates ei reageerinud ka Euroopa Liit piisavalt operatiivselt, kui Venemaa lennukid rikkusid 2007. aastal pidevalt Gruusia õhupiiri, mis tema hinnangul oli katse kontrollida lääneriikide reaktsiooni.

«Euroopa Liidul võttis avalduse tegemiseks kuus päeva ja nad kutsusid mõlemaid osapooli üles kõigest provokatsioonidest hoiduma,» täpsustas Saakašvili.

Saakašvili hinnangul andis lääneriikide otsus neile kevadel mitte alliansi tegevuskava ehk MAPi anda Venemaale selge signaali, et nad peavad midagi enne detsembrit ette võtma, kui Gruusia liitumine NATOga pidi uuesti kõne alla tulema.

Saakašvili kinnitas, et Gruusia ei alustanud konflikti Lõuna-Osseetias ja üritas seda kõigiti ära hoida, kuid Venemaa keeldus läbirääkimistest.

«Venemaa eesmärk oli hävitada Gruusia majandus, et päästa valla kaos ja teha sel moel lõpp Gruusia riiklusele,» ütles Saakašvili, kes tunnistas, et ka Gruusia tegi sõja jooksul vigasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles