USA toob oktoobris Eestisse tankid ja jalaväe lahingumasinad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide tank Abrams.
Ameerika Ühendriikide tank Abrams. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriigid saadavad oktoobris Eestisse maaväe kompanii, mille relvastusse kuuluvad ka tankid ja jalaväe lahingumasinad.

Ajaleht Stars and Stripes kirjutab, et USA armee 1. ratsaväediviisi 1. brigaadi 600 sõdurit tulevad oktoobris Poolasse ja Balti riikidesse, et vahetada välja siin praegu asuvad Itaalias Vicenzas baseeruvast 173. õhudessantbrigaadist saabunud dessantväelased.

Eestisse saabuva kompanii varustusse kuuluvad tankid M-1 Abrams, jalaväe lahingumasinad ja soomukid. Üksus baseerub alaliselt Ameerika Ühendriikides Texases Fort Hoodis. Ajalehe andmetel saabuvad üksuse sõdurid Euroopasse kolmeks kuuks, et viia läbi treeningõppusi.

Kaitseminister Sven Mikser kinnitas täna valitsuse pressikonverentsil, et Balti riikides paikneva jalaväepataljoni sügisese rotatsiooni käigus vahetatakse praegune kergejalaväekompanii oluliselt raskema varustusega üksuse vastu. «Pataljoni, kes kolme Balti riiki igaühesse ühe kompaniiga sügisel tuleb, varustusse tõesti kuuluvad nii Abrams tankid, Bradley jalaväe lahingumasinad kui Stryker soomustransportöörid,» ütles ta.

Mikseri sõnul hakkab Eestisse saabuv kompanii paiknema ilmselt Tapal, mis tema hinnangul on väga mõistlik, kuivõrd ka Eesti loodava oma soomusmanöövervõimekuse asupaigaks saab Tapa garnison. «Kindlasti Ameerika soomusüksuse paiknemine seal ja koosharjutamine meie kaitseväelastega annab meile väga vajalikke kogemusi ja võimaldab meil õppida ka meie kõige suuremalt ja olulisemalt liitlaselt,» lisas kaitseminister.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles juba varem Postimehele, et USA ajalehes avaldatud info vastab tõele ning Eestisse tulevad tõepoolest koos USA sõduritega ka tankid ja jalaväe lahingumasinad. «Tegemist on teistsuguse üksusega, kui seni Eestis paiknevad USA õhudessantväelased. Oktoobris tuleb Eestisse raskeüksus,» lausus Kuimet.

Kuimeti sõnul on praegu veel täpsustamisel, kui palju USA sõdureid Eestisse tuleb, kui palju tanke ja lahingumasinaid nad kaasa võtavad ja kus nad Eestis paiknema hakkavad.

Praegu ei ole veel selge ka nende täpne Eestisse jäämise aeg. Kuimet märkis, et kevadel langetatud otsuse järgi hoiab USA kompanii suurust roteerivat üksust Eestis vähemalt aasta lõpuni.

Aprilli lõpus saabus Poolasse ja Balti riikidesse Ameerika Ühendriikide maaväe 173. õhudessantbrigaadi 600 sõdurit. Eestisse tuli sellest üksusest 150-liikmeline kompanii. Juunis saabus Eestisse samast üksusest uus kompanii, mis vahetas välja kevadel saabunud üksuse. Eile saabus Eestisse kompanii kolmas rotatsioon.

Põhja-Atlandi nõukogu kiitis aprillis heaks NATO kohaloleku suurendamise Balti riikides nii õhu-, mere- kui ka maaväeüksuste osas. Samuti lepiti kokku, et NATO vaatab üle Eesti, Läti, Leedu ja Poola kaitseplaanid, võttes aluseks muutunud julgeolekuolukorra Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles