USA soomusüksus hakkab paiknema Tapal

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide tank Abrams.
Ameerika Ühendriikide tank Abrams. Foto: Reuters / Scanpix

Oktoobris Eestisse saabuv Ameerika Ühendriikide soomusüksus hakkab paiknema Tapal, kus baseerub Eesti kaitseväe 1. jalaväebrigaad.

Praegu on selge, et Ameerika Ühendriigid saadavad oktoobris Balti riikidesse ja Poolasse raskeüksuse 600 sõdurit, kuid kui palju tanke, jalaväe lahingumasinaid ja soomukeid nad kaasa võtavad ning kuidas need nelja riigi vahel jaotuvad, on veel otsustamisel.

Kaitseväe peastaabi pressijaoskonna staabiohvitser nooremleitnant Roland Murof ütles Postimehele, et Tapa lähedal asub kaitseväe keskpolügoon, kus saaks USA soomustehnikat kasutada väljaõppel.

«Ameeriklaste soomustehnikat saaks näiteks kasutada soomusüksuste kokkuharjutamisel,» märkis ta.

Murofi sõnul on praegu veel täpsustamisel, kuidas ameeriklaste soomustehnika Eestisse jõuab, kas mööda maad, meritsi või transpordilennukitega. «Eesti kaitseväel on sellise tehnika vastuvõtmise kogemus olemas, seda on varasemate õppuste raames päris palju harjutatud,» lausus ta.

Ameerika Ühendriigid saadavad oktoobris Eestisse maaväe kompanii, mille relvastusse kuuluvad ka tankid ja jalaväe lahingumasinad.

Ajaleht Stars and Stripes kirjutab, et USA armee 1. ratsaväediviisi 1. brigaadi 600 sõdurit tulevad oktoobris Poolasse ja Balti riikidesse, et vahetada välja siin praegu asuvad Itaalias Vicenzas baseeruvast 173. õhudessantbrigaadist saabunud dessantväelased. Nii Poolasse kui ka igasse Balti riiki saabub kompaniisuurune üksus.

Eestisse saabuva kompanii varustusse kuuluvad tankid M-1 Abrams, jalaväe lahingumasinad ja soomukid. Üksus baseerub alaliselt Ameerika Ühendriikides Texases Fort Hoodis. Ajalehe andmetel saabuvad üksuse sõdurid Euroopasse kolmeks kuuks, et viia läbi treeningõppusi.

Aprilli lõpus saabus Poolasse ja Balti riikidesse Ameerika Ühendriikide maaväe 173. õhudessantbrigaadi 600 sõdurit. Eestisse tuli sellest üksusest 150-liikmeline kompanii. Juunis saabus Eestisse samast üksusest uus kompanii, mis vahetas välja kevadel saabunud üksuse. Eile saabus 173. õhudessantbrigaadist Eestisse rotatsiooni korras kolmas kompanii.

Otsus USA sõdurite hoidmiseks Poolas ja Balti riikides kehtib esialgu aasta lõpuni. Murofi sõnul praeguse seisuga täiendavat otsust langetatud ei ole, et seda tähtaega pikendada. «Kuid julgeolekumeetmete ülevaatamine ei toimunud ainult kevadel, see on pidev protsess,» sõnas ta.

Põhja-Atlandi nõukogu kiitis aprillis heaks NATO kohaloleku suurendamise Balti riikides nii õhu-, mere- kui ka maaväeüksuste osas. Samuti lepiti kokku, et NATO vaatab üle Eesti, Läti, Leedu ja Poola kaitseplaanid, võttes aluseks muutunud julgeolekuolukorra Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles