Reinsalu: Eestisse on tarvis suuremaid USA üksusi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe, eelmise kaitseministri Urmas Reinsalu sõnul on Ameerika Ühendriikide otsus tuua Eestisse soomusmanöövervõime hea uudis, kuid sõjalise tasakaalu muutmiseks on tarvis suuremaid üksusi.

«Ühendriikide valmisolek oktoobrist tuua Balti riikidesse ja Poolasse soomusmanöövertehnika on tugev signaal. Meie jaoks on tähtis, et Ühendriikide sõjaline kohalolek Eestis ja meie regioonis laiemalt muutuks püsivaks. Hetkel on antud kinnitused panuse kohta kuni aasta lõpuni,» ütles Reinsalu.

Ta märkis, et kompanii mahus maaväe üksus on muidugi positiivne, kuid ei muuda sõjalist tasakaalu regioonis.

«Selle parandamiseks on vajalik suuremamahuliste Ühendriikide üksuste püsiv kohalolek meie regioonis. Otstarbekas oleks seda teha Ühendriikide Saksamaa ja Itaalia väekoondiste osalise ümberpaigutamisega  kaudu Poola ja  Balti riikidesse. Ühendriikides on sellekohane debatt käimas ja Eesti peaks seda aktiivselt toetama,» lausus Reinsalu.

Ameerika Ühendriigid saadavad oktoobris Eestisse maaväe kompanii, mille relvastusse kuuluvad ka tankid ja jalaväe lahingumasinad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles