Täna Arvamusfestivalilt: Postimehe arutelud ja tipp-poliitikute debatt

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees.ee toob tänagi lugejateni videoülekanded Paides peetava Arvamusfestivali Postimehe lavalt, päeva rosin on aga õhtune ülekanne kolme parlamendipartei esimehe debatilt.  

Tänane kava:

Kell 10-10.45 – Tänase Eesti pressi ülevaade. Värsketest ajalehtedest toovad põnevamad palad välja Neeme Korv, Sigrid Kõiv, Urve Eslas, Merit Kopli ja Argo Ideon.

Kell 12-13 – Raadio Kuku «Keskpäevatund». Oma mõtted aktuaalsetel annavad eetrisse Postimehe vastutav väljaandja Mart Luik, ajakirjanik ja õppejõud Priit Hõbemägi ning E-riigi Akadeemia arendusdirektor Hannes Astok.

Kell 14-15 – Euroopa Liidu tulevik. Arutelu korraldavad Avatud Eesti Fond ja Postimees, arutelu juhib Urve Eslas. Vestlevad Mall Hellam, Rein Raud ja Juhan Lepassaar.

Kell 16-17 – E-kultuur. Oleme uhked oma e-riigi üle, samuti oleme uhked eesti kultuuri üle. Kuid kas eesti kultuur on jõudnud ka e-ajastusse? Arutelu juhib Heili Sibrits, vestlevad Rein Veidemann ja Martin Luiga.

Kell 18-19 – Terve Eesti eest ehk kuidas saada surematuks. Jaan Krossi romaanist «Wikmani poisid» on kuulsaks saanud lause: «Meid, eestlasi on niivõrd vähe, et iga eestlase siht peab olema surematus!». Kuidas saada surematuks? Sellest vestlusringis räägimegi. Uuringuandmete põhjal on pereliikmetel ja sõpradel kõige suurem mõju meie liikumisharrastusega tegelemisele. Usume, et kui liikumisharrastus saab iga eestlase igapäeva lahutamatuks osaks, on Eesti elanikkond aktiivsem, tervem ja jätkusuutlikum. Surematu.

Arutelu moderaatorid on Janeck Uibo ja Aivo Normak. Arutelus osalevad Joel Volkov, Kaja Tuisk, Marko Mäetamm ja Sandor Liive.

Kell 19.30-21 - Pool aastat enne järgmisi riigikogu valimisi palus Arvamusfestivali meeskond seekordsesse viimasesse arutellu nelja parlamendierakonna juhid, peaministrikandidaadid. Neljast võtsid kutse vastu kolm: peaminister Taavi Rõivas (Reformierakond), Sven Mikser (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) ja Urmas Reinsalu (Isamaa ja Res Publica Liit). Tipp-poliitikutelt uuritakse, millised küsimused saavad seekordse valimisvõitluse olulisemateks, räägitakse heast valitsemisest, Eesti mõttest ning julgeolekust. Orulaval toimuvat arutelu juhib Neeme Raud.

Arvamusfestivali esimesel päeval osales 2000 inimest. Päeva lõpetas suur arutelu tuleviku Eestist, kus sadakond inimest arutasid, milline on nende unistuste Eesti ja kuidas selleni jõuda.

«Rühmaaruteludes otsiti iga üksiku inimese loo ühisosa teiste osalejatega ja jõuti arusaamani, et Eesti inimesed tahavad koos mõelda, koos arutada ja ühise tulevikuloo leidmise asemel on oluline seda lugu koos otsida,» ütles Ruti Einpalu, arutelu korraldaja.

«Kui hakkasime rääkima sellest, milline me tahaks, et Eesti on 2050. aastal, muutus väga oluliseks see, mida me tahaksime säilitada. Sest me ei tea, milline on selleks ajaks olnud tehnoloogia areng,» ütles Merike Mitt, üks grupiarutelu juhtidest. «Oluline on, et Eesti riik kestab; et see, mis meile on praegu loomulik – näiteks side loodusega, kogukondade erilisus – on endiselt olemas, et saame seda «päris elu» pakkuda ka oma lastele ja lastelastele.»

Aruteludest tuli välja, et Eestis teeb inimesi lisaks loodusele uhkeks näiteks laulupidu, aga ka see, et suhted on lähedased ja hierarhiat on väga vähe. Lisaks loodusele ja kogukondlikkuse olulisusele tuli välja, et tuleviku Eesti loos on iga inimene vajalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles