Ohutusjuurdluse keskus: lennuki rehvi purunemist ei peeta ohtlikuks intsidendiks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purunenud rehviga Estonian Airi lennuk maandus probleemideta.
Purunenud rehviga Estonian Airi lennuk maandus probleemideta. Foto: Toomas Tatar

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi juures töötav transpordiõnnetusi uuriv ohutusjuurdluse keskus kinnitas, et lennuki rehvi purunemist tuleb ikka ette ja seda ei loeta ohtlikuks.

«Rehvi purunemine on intsident, mida ikka ette tuleb ning seda ei loeta tõsiseks ega ohtlikuks intsidendiks,» ütles ohutusjuurdluse keskuse juht Jens Haug lisades, et üldiselt ei ole selliseid intsidente ka otstarbekas uurida.

«Aga me kogume informatsiooni ja anname hinnangu kindlasti. Avame juurdluse juhul kui näeme mingeid asjaolusid, mis viitavad süsteemsele riskile,» lisas Haug.

BNS kirjutab, et ka lennuamet analüüsib neljapäeva õhtul toimunud Estonian Airi lennuki rehvi purunemist ja plaanib ohutusalaseid protsesse muuta, kui neis peaks esinema puudujääke.

«Lennuamet on volitatud tegema kõikide intsidentide analüüse, mis on kergemad ja mida meie ei tee,» ütles Haug lisades, et kui keskus otsustab intsidenti ise uurida, siis ei ole lennuametil seda otstarbekas enam teha.

Rehv võis olla kulunud

Haug kinnitas, et lennukite rehvidega tuleb aeg-ajalt ikka probleeme ette. Rehvid võivad olla liigselt kulunud, neid võivad kahjustada maandumisrajal olevad objektid või peale jäänud pidurid.

«Õhusõiduki rehve vahetatakse ennetavalt vastavalt nende kulumisastmele ja kulumismarkeritele, ressurss sõltub nii lennuradade pikkusest, kattest, pidurdamise intensiivsusest jne. Rehvi ressurss võib oluliselt varieeruda ning on mõnisada tsüklit (õhkutõus-maandumine),» kirjeldas Haug.

See, kuidas meeskond tekkinud probleemist aimu saab, sõltub nii õhusõiduki tüübist kui ka sellest, millal ja kuidas rehv puruneb. «Teatud juhtudel ei pruugi meeskond seda märgata. Antud juhul teavitas juhtunust meeskonda lennujuhtimine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles