Norra liitus ELi sanktsioonidega Venemaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra välisminister Børge Brende (keskel)
Norra välisminister Børge Brende (keskel) Foto: SCANPIX

Norra ühines reedel Ukraina olukorra halvenemisele viidates Euroopa Liidu sanktsioonidega Venemaale, mis on tema põllumajandussektorile juba mõju avaldanud.

«Olukord Ida-Ukrainas läheb iga päevaga hullemaks. On tähtis, et rahvusvaheline kogukond oleks Venemaa sammudele vastates ühtne,» ütles Norra välisminister Børge Brende.

Norra, kes ei ole ELi liige, kuid kuulub Euroopa majandusühendusse, teatas sanktsioonidega ühinemise plaanist juba 30. juulil, kuid pidi ära ootama parlamendi heakskiidu.

Parlament andis loa järgmisel päeval pärast ELi täiendavate sanktsioonide kehtestamist, millele Venemaa vastas omapoolsete kaubanduspiirangutega.

«Venemaa on venemeelsete mässajate aktiivse toetamisega aidanud kaasa konflikti eskaleerimisele,» ütles Brende.

Euroopa riikidele kehtestatud toiduainete ja põllumajandustoodete impordikeelu raames on Venemaa sulgenud ka Norra lõhekasvatajate peamise ekspordituru.

Möödnud aastal eksportis Norra Venemaale 295 000 tonni kala koguväärtuses 6,5 miljardit krooni (775 miljonit eurot), 81 protsenti sellest moodustasid lõhe ja forell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles