Luganski elanikud: olukord oblastis on muutunud talumatuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luganski oblastis asuva Popasna linna elanik pidi selle kuu algul gaasi puudumise tõttu toitu õues valmistama.
Luganski oblastis asuva Popasna linna elanik pidi selle kuu algul gaasi puudumise tõttu toitu õues valmistama. Foto: SCANPIX

Inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) teatel on olukord Ida-Ukrainas Luganski oblastis tõepoolest väga keeruline. Luganskist põhjas asuvas Štšastja linnas, mis on nüüdseks tagasi Ukraina võimude kontrolli all, rääkisid elanikud HRWle, et raske on leida joogivett, linnas pole elektrit ega gaasi ning nad tunnevad, nagu oleksid kogu ülejäänud maailmast ära lõigatud, kuna seal pole ka mobiililevi.

Poed on avatud vaid mõned tunnid päevas, hommikust keskpäevani, kuid ka osta pole eriti midagi, sest valik on kahanenud olematuks ja hinnad tõusnud lakke, kirjutab kohalike elanikega suhelnud HRW oma koduleheküljel.

Need, kes suutsid linnast põgeneda, on seda juba teinud, kuid eriti vanemad ja vähemkindlustatud inimesed on jäänud üha meeleheitlikumaks muutuvasse olukorda. Üks küsitletu jutustas 80-aastasest halvatud naabrist, kes on jäänud üksi oma korterisse. Vahel külastab teda sõbranna, kes toob naisele joogivett.

Štšastja elanikud tõid peamise pagemise põhjusena välja lakkamatud õhurünnakud, mõni neist rääkis, et on viimased peavad peaasjalikult keldris elanud.

Keskuse lähedal elanud Lilja otsustas siis linnast lahkuda, kui ühe rünnaku ajal tabas naabermaja katust mürsk ning teise ajal sai kõrvaltänaval surma kolm naisterahvast. Järgmisel päeval kuulis ta, et naabruskonnas oli teisigi ohvreid. 

Üks Štšastjasse saabunud perekond kõneles, et raketisüsteemist Grad välja lastud raketi kild vigastas kahe nädala eest 81-aastast vanaema. Kui vana naine haiglast välja sai, ei suutnud ta jätkuvalt kõndida ning lõpuks muutus perele tema igapäevane trepist alla keldrisse tassimine ületamatult raskeks.

Mõne juhtumi puhul viitab toimunu tugevalt sellele, et rünnaku eest vastutavad Ukraina väed. 13. augustil maandus Luganski idaossa mitu mürsku, tappes mitu tsiviilisikut. Kohe pärast rünnakut kodust lahkunud Zoja usub, et mürsud saadeti teele valitsusvägede kontrolli all olevast piirkonnast ning nende sihtmärgiks oli lähedalasuvad mässulised.

Mõnel teisel juhul viitavad tõendid aga mässulistele. 1. augustil tabas Luganskist kümne kilomeetri kaugusel olevat küla mitu raketti. Irina kaotas šrapnellivigastuse tõttu jala. Tema õe sõnul oli pihta saanud naabermaja kahjustused sellised, mida põhjustasid lõunast tulnud raketid. Lõunas asus mässuliste tugipunkt.

Krasnõi Jarist pärit Žanna jutustas, et rakett tabas tema aeda ajal, mil nad olid oma abikaasaga mõlemad väljas. Naine kaotas osa oma jalast ning sai luumurru ja peapõrutuse, mees on aga nüüd vööst allapoole halvatud. Nende maja asub pea kilomeetri kaugusel Ukraina vägede kontrollpunktist, mis võis olla separatistide algseks sihtpunktiks.

Paljudel juhtudel ei ole inimestel aga aimu, kes rünnaku korraldas. Luganskist äsja põgenenud Valentina sõnul oli elu linnas talumatuks muutunud. «Separatistid tulistavad Grad-rakette ja mürske. Siis Ukraina väed vastavad oma rünnakuga. Ja meie selle kõige keskel oleme need, kes kannatavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles