Erakonnad Arvamusfestivalil: millega edu saavutati?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paides toimuval Arvamusfestivalil on esindatud ka erakonnad oma arutelulavadega, siin ei sõltunud nende populaarsus aga mitte tavapärasest toetusest valimistel ega ka pakutavate küpsiste-jookide hulgast, vaid sellest, kui põnevat jutuotsa suudeti üleval hoida.

Laupäeval kella kahe ajal oli kõigi erakondade laval arutelu püsti. EKRE telgis arutati valjuhäälselt Eesti ettevõtluse arengu üle väliskapitali kontekstis. Kuulajaid oli ligi kümme, enamik vanemapoolsed. Rohkem sebimist oli telgi kõrval lauakesel, kus pakuti mahla ning asetati masina vahelt üha juurde tulevaid krõbedaid vahvleid, mille lõhn kaugelt kohale meelitas.

SDE telgis oli kuulajaid paarkümmend. Seal käis visiooniplokk, milles arutleti Eesti tuleviku üle aastal 2084. Ka ümber telgi kogunes pidevalt inimesi omavahel vestlema.

Selgelt kõige populaarsem oli IRLi lava, mis haaras ka kõige mastaapsema ala, olles panustanud nii suure lava kui pinkide-laudade-toolide arvule. Sellest jäi ikka väheks. Parimatel hetkedel oli kuulajaid üle saja kindlasti ning neid jätkus ikka ka kaares seisma. Oli ka põhjust: IRL arutelud olid selgelt kõige kutsuvamate teemade ja esinduslikuma esinejate valikuga. Nii pälvis palju kuulajaid keskpäevane arutelu Eesti majanduse uue stardi üle kui ka sellele järgnev püüe loetleda üles Isamaa skandaalide TOP5.

Kuulajaid osati hoida intrigeeriva, lõbusa ja lõõpiva kõnemaneeriga, mis samas ei vähendanud teemade sisulist arutelu. Eriti hoos oli mõlemal arutelul osalenud Juhan Parts. Näiteks, kui arutati ühe skandaalina Eerik-Niiles Krossi sattumist Interpoli lehele, raius ta omal sõnul ajakirjaniku rolli võttes järsult: «Kas sa oled Interpoli lehel või mitte?» Kross vastas: «Praegu ei ole.» Parts tulistas edasi: «Kas oled Arctic Sea kaaperdanud või ei ole?» Ja publikum rõkkas naerust.

Reformierakonna pisikeses telgis arutlesid Rait Maruste, Joonas Vänto ja Anti Haugas valimisea langetamise teemal. Siin asuti tõelisse dialoogi kuulajatega, kes said lisaks küsimustele ka oma arvamust avaldada, kuulati ja vaieldi. Samas on Eesti valitsuspartei andnud selgelt kõige väiksema panuse: telk on pisike, kuulajatele pandud vaevalt kümme tooli ning erinevalt teistest saadakse hakkama isegi helivõimendussüsteemita. Ka küpsised ja mahlad ei meelita siinset publikut ülemäära ligi. Ilmselt peeti Reformierakonnas Arvamusfestivalist olulisemaks samal ajal toimuvaid suvepäevi.

Kui pärast esimest Arvamusfestivali toimumist kerkis vahepeal esile ka hirm, et poliitikud kaaperdavad ürituse ja hakkavad siin oma asja ajama, siis tänavu selleks küll mingit põhjust ei olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles