Sven Mikser: vajame suurt narratiivi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti vajab suurt narratiivi, et mitte vaikselt hääbuda, ütles SDE juht Sven Mikser täna Arvamusfestivalil.

Mikser ütles, et ei nõustu peaminister Taavi Rõivase välja öeldud arvamusega, et Eesti ei vaja enam suurt narratiivi. «Vajame Eesti vajab suurt narratiivi, mis sõnastaks ühiskonna kui terviku sihid ja eesmärgid annaks inimestele motivatsiooni, et pingutada lisaks isikliku heaolu kasvatamisele ka ühiste eesmärkide nimel. Kui mõtleme, et jääme selle juurde, et iga Eesti inimene saaks endale uue iPhone'i, siis see ei ole paraku narratiiv, mis ühendaks rahva ja paneks ühiskonna samas suunas liikuma,» märkis ta.

«Kunagi öeldi, et võime süüa kasvõi kartulikoori. See ei tähendanud, et me oleks soovinud kartulikoori süüa, vaid seda oldi valmis tegema, et saada vabaks,» rääkis Mikser.

«Selles mõttes olen ma täiesti kindel, et Eesti suudab ennast akuutse välise julgeolekuohu vastu kaitsta,» ütles Mikser. «Ent kui meie rahuaegseks normaalsuseks saab see, et igaüks juhindub vaid omaenda materiaalse heaolu kasvatamise eesmärgist ja et ühiskonna kui terviku suund tekib pelgalt nende erisuunaliste pingutuste summast, siis ei pruugi me olla sama hästi kaitstud vaikse hääbumise eest,» arvas Mikser.

Taavi Rõivas täiendas, et Mikser ei ole tabanud tema peaministriametisse astumisel peetud kõne täit mõtet. «Ma leian, et igaühe unistuste täitumiseks peab riik pingutama. See ei tähenda, et unistus on saada homme uus iPhone, vaid et sa tahad elada Eestis ja saavutada midagi suurt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles