Mitmed omavalitsused hakkasid ranitsatoetust maksma

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksa-aastane Karoliina (vasakul) ja seitsmeaastane Karmen möödunud nädala keskel ranitsaid selga sobitamas. Karoliina alustab peagi kolmandat kooliaastat, Karmen aga valis endale alles üldse esimest koolikotti.
Üheksa-aastane Karoliina (vasakul) ja seitsmeaastane Karmen möödunud nädala keskel ranitsaid selga sobitamas. Karoliina alustab peagi kolmandat kooliaastat, Karmen aga valis endale alles üldse esimest koolikotti. Foto: Tairo Lutter

Omavalitsuste ranitsatoetustes on endiselt suured käärid, ent võrreldes eelmise aastaga on juurde tekkinud omavalitsusi, kes esimesse klassi minevale lapsele toetust maksavad.

Näiteks saavad tänavu esimesse klassi minevad Anija valla lapsed ranitsatoetust 70 eurot. Samas peavad olema mõlemad vanemad selleks Harjumaal asuva Anija valla elanikud. Juhul kui üks vanematest on vaid valla elanik, siis saab perekond 35 eurot. Varasemalt vald ranitsatoetust ei maksnud.

Ka Viimsi eeldab ranitsatoetuse maksmisel, et laps ja mõlemad vanemad on Viimsi valla elanike registris eelmise aasta seisuga.

Universaalset toetust on hakanud maksma ka Tartu ja Pärnu, kus seda varem tehti vajaduspõhiselt. Linnad maksavad 50-eurost koolitoetust esimesse klassi minevatele lastele tingimusel, et nii vanemad kui ka lapsed on rahvastikuregistri andmetel elanikud.

Tallinna linn maksab igale lapsele 1. klassi astumisel 320 eurot esmakordselt kooli mineva lapse toetust. Seda saavad lapsed, kelle vähemalt üks vanematest on rahvastikuregistri andmetel elanud Tallinnas aasta enne lapse kooli minekut ning laps on rahvastikuregistri andmetel Tallinna linna elanik, elab toetuse taotlejaga ühel aadressil ja asub õppima Tallinna kooli.

Tamsalu ja Narva toetavad aga näiteks vaid vähekindlustatud peresid.

Näited ranitsatoetusest:

Omavalitsus2013 aasta toetus2014 aasta toetus
Mäetaguse vald192192
Põlva vald120 (Põlva linn)120
Tartu linnuniversaalne toetus puudub50
Anija valdpuudub35-70
Kohila vald100100
Viimsi vald63,9164
Jõgeva linn150150
Tallinn320320
Rõuge vald3535
Pärnuuniversaalne toetus puudub50
Tamsaluuniversaalne toetus puudubuniversaalne toetus puudub
Tõrva linn8080
Narvauniversaalne toetus puudubuniversaalne puudub
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles