Forbes: tühi abikonvoi naeruvääristas Putinit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelaste valge konvoi masinad.
Venelaste valge konvoi masinad. Foto: SCANPIX

«Putini lootused tohutule meediatriumfile on muutumas PR-katastroofiks, millest hullem on vaid MH17 allalaskmine,» kirjutas nädalavahetusel Forbesi veebiversioonis nende kaasautor Paul Roderick Gregory. Tema sõnutsi võiks Vene presidendi ajalukku kirjutada kui tühja-veoki-Putini.

«Kas ta tõesti arvas, et rahvusvaheline kogukond sunnib Ukrainat võtma vastu Venemaa humanitaarabikingitust ilma ühtki küsimust küsimata?» arutles Gregory. «Kas ta tõesti arvas, et Ukraina lubab tema konvoil edasi sõjatsooni minna ja filmida selle juubeldavat vastuvõttu näljas ja kannatavate inimeste poolt?»

«Nagu arvata oligi, kukkusid 14. augustil kõnelused Venemaa, Ukraina ja Rahvusvahelise Punase Risti Komitee vahel läbi, kui rahvusvahelised liidrid protestisid,» jätkas Gregory. «Valgeks värvitud KamAz veokite konvoi pargiti Ukraina piiri lähedale kontrolli ootama, mõned sajad uudishimulikud reporterid parvlesid sündmuskohal, tegid pilti ja vannutasid autojuhte veokite sisu näitama.»

«Reporterite šokiks oli veokites mõni kott jahu, suur kuhi pudelivett ja teisi erinevaid asju – kaugel küllusest, mida lubas Vene propaganda,» märkis Forbesi kolumnist. «BBC reporter reageerib oma videoloos nähtule sõnadega: «Kõige rohkem rabab mind nende veokite juures see, et need on peaaegu tühjad.».»

Mõned ristisid «abikonvoi» ümber Trooja muuladeks, teised aga soovitasid, et tagasiteel võiksid tühjad masinad peale võtta Poola juurvilju ja õunu.

«Kui ta küsis teise, kinniseks jäetud veoki sisu kohta, öeldi BBC reporteritele, et seal on kaheksa tonni tatrajahu – kaks tonni rohkem kui KAMazi maksimaalne kandejõud,» jätkus kirjeldus. «Niisiis, meil on peaaegu tühjad veokid kõrvuti nendega, mis kannavad rohkem kui lubatud.»

Sellele, et mitu päeva pingeid põhjustanud veokikolonn on sisuliselt tühi, reageerisid mõnuga ka irvhambad sotsiaalmeedias. Mõned ristisid «abikonvoi» ümber Trooja muuladeks, teised aga soovitasid, et tagasiteel võiksid tühjad masinad peale võtta Poola juurvilju ja õunu, kolmandad arvutasid ja pakkusid välja, et saja kaheprotsendiliselt täidetud veoki asemel olnuks venelastest targem saata viis sajaprotsendiliselt täidetud masinat.

Forbesi ajakirjanik oletas, et Putin lootis abikonvoi valguses näidata end 14. augustil Krimmis peetud kõnega nii sealse rahva kui kogu maailma silmis humanitaarse ja rahuarmastava presidendina. Ebaõnnestumine on ka põhjus, miks seda kõnet üle ei kantud ja kohe presidendi veebilehele ei riputatud. Alandusele lisab kaalu see, et Ida-Ukrainasse on jõudnud riigi oma valitsuse abikonvoi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles