Jooksjad eksisid öisel suurvõistlusel ära

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööjooks Rakveres.
Ööjooks Rakveres. Foto: Meelis Meilbaum

Kolm tippjooksjat jõudsid öise suurjooksu ajal finišisse enne liidrit, sest rada oli pime ja tähiseid ei olnud näha - korraldajad süüdistavad turvafirmat G4S, turvafirma aga vabatahtlikke.

Mitte kõik üle 6800 inimese, kes laupäeval Eesti Ööjooksul käisid, ei lipanud niisama - nii mõnegi jaoks sai sellest hoopis orienteerumisvõistlus öises Rakveres.

«Kurvides või ristmikel seisid rajajulgestajad kaugemal, tihti seljaga, ilma viitamata ega hüüdmata, kuhu suunas liikuma peaks,» kirjeldas Postimehele harrastusjooksja Liina, kes osales ööjooksul esimest korda.

Ööjooksul osalemine maksis kümme kuni 35 eurot. Liina tuli selleks kohale Tartust.

«Mitmel ristmikul puudus rajajulgestus täiesti. Ei olnud ühtegi linti ega noolt. Viimastel kilomeetritel küsis keegi grupist paaril korral, et kuhu nüüd minema peab, siis kuskilt kaugusest keegi hüüdis vastu.»

Kuigi enamik ööjooksul osalenutest kiidab öist üritust Ööjooksu Facebook leheküljel taevani, pole Liina ainus pettunud osaleja. Sotsiaalmeedias kurdetakse peamiselt pimeduse üle.

Eesti Ööjooksu pressiesindaja Kristel Kitsing ütles, et nad alles koguvad tagasisidet, aga seni on laekunud üks avaldus.

Selle koostasid tippjooksjad Sergei Tšerepannikov, Priit Lehismets ja Heinar Vaine, kes pöörasid vales kohas ära ja jõudsid finišisse enne turvaekipaaži, kes saadab liidrit.

Kitsingu sõnul oli süüdi turvafirma G4S, kes raja turvamise eest pidi vastutama.

G4S pressiesindaja Julia Garanža näitab aga näpuga vabatahtlike suunas.

«Tänavuse ürituse julgestuse maht oli tellija soovil väiksem, kuna plaaniti kaasata vabatahtlikke,» ütles Garanža.

«Paraku meile teadaolevalt osa vabatahtlikke jättis jooksuüritusele tulemata ning ilmselt neile planeeritud töölõigud võisidki tekitada jooksjates küsimusi.»

See, et julgestajad jooksjate poole seljaga olid, mitte ei aidanud neil õiget rada leida, aga oligi Garanža sõnul sedasi planeeritud.

Ta ütles, et julgestajate eesmärk oli hoida eemal jooksjate suunas liikuvat ohtu ja jagada juhtnööre autojuhtidele, kelle liikumine suunati ümber.

Võistlust turvas 45 G4Si turvatöötajat.

Rakvere Maraton MTÜ juhatuse liikme Marko Tormi sõnul tuleb eksimisi ja segadusi ikka suurvõistlustel ette. «Neljast aastast ei ole ükski aasta olnud selline, kus kaks-kolm inimest ei oleks valesti keeranud,» ütles Tormi.

Ta rõhutab, et enamik jäi üritusega siiski rahule. Pigem võisid tema sõnul olla neil, kes varem sarnasel üritusel käinud pole, ebarealistlikud ootused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles