Saaremaa 14 omavalitsust on valmis alustama ühinemiskõnelusi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrve rand Saaremaal.
Sõrve rand Saaremaal. Foto: Küllike Rooväli

Saare maakonna 16 omavalitsusest 14 on valmis alustama läbirääkimisi võimaliku ühinemise arutamiseks, ainsana lükkasid Kuressaare ettepaneku tagasi Muhu ja Pöide vald.

Kuressaare linnavolikogu tegi mai lõpus kõigile Saare maakonna omavalitsustele ettepaneku alustada ühinemisläbirääkimisi. Kuressaare linnapea Hannes Hanso ütles Postimehele, et praeguseks on kõik maakonna omavalitsused vastanud ning 14 valda on valmis tulema läbirääkimiste laua taha.

«See tulemus on suurepärane. Eesti riigi lähiajaloo mõistes on tegemist unikaalse olukorraga. Nii kaugele pole üheski Eesti maakonnas veel jõutud, et nii palju omavalitsusi oleks valmis läbirääkimiste laua taha tulema,» lausus Hanso.

Kuressaare linnapea sõnul on praegu veel lahtine, millal omavalitsused ühinemise teemal kõnelusi alustavad.

«Läbirääkimiste alguses oleks oluline ka siseministri kohalolek, et riik näitaks oma toetust ühinemisprotsessile. Tegin siseminister Hanno Pevkurile ettepaneku, et ühinemisprotsess võiks saada avapaugu selle nädala neljapäeval, 21. augustil. Paraku leidis siseminister, et seni, kuni pole lahendust saanud Kärla, Lümanda ja Kaarma valla ühinemise nimevaidlus, ei ole tal otstarbekas osaleda. Ma arvan, et ühinemiskõneluste alustamise eelduseks on ministri tasemel kohalolek. Riik peab näitama oma toetust mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes,» sõnas Hanso.

Kärla, Lümanda ja Kaarma vald on kokku leppinud ühinemises, kuid valitsus on eri meelt ühendomavalitsuse kavandatava nime osas. Kolm valda tahab võtta endale nimeks Saaremaa vald.

Homme arutab Saaremaa omavalitsuste ühinemiskõneluste teemat Kuressaare koalitsiooninõukogu ja augusti lõpus ka linnavolikogu.

«Kahju, et vormilised küsimused takistavad meil sisuliselt edasi liikumast. Kuressaare toetab omavalitsuste vabatahtlikku ühinemist. Me tahame kiirendatud korras läbirääkimisi. Terve Saare maakonna seisukohast oleks väga kehv, kui asi jääks toppama. Kui üks nimi ei sobi ja lõhestab, siis tuleks leida nimi, mis on kõikidele vastuvõetav,» lausus ta.

Saare maakonda ühendava omavalitsuse nimest on Hanso sõnul veel vara rääkida. «See on kokkuleppimise küsimus siis, kui ühinetakse. Ma ei ole päris kindel, kas nimi «Saaremaa vald» sobiks ka tervet maakonda hõlmavale omavalitsusele, kuna maakonda kuuluvad ka teised saared, näiteks Ruhnu,» nentis Hanso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles