Roomast leiti Caravaggio senitundmatu maal?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püha Laurentsiust kujutav maal, mille atoriks võib olla Caravaggio
Püha Laurentsiust kujutav maal, mille atoriks võib olla Caravaggio Foto: SCANPIX

Vatikani ametliku häälekandja L`Osservatore Romano teatel võidi Roomast avastada kunstnik Caravaggio senitundmatu maal.

Kunstiteadlaste sõnul tuleb teha detailne uuring, enne kui saab kinnitada, kas tegemist on kuulsa Itaalia kunstniku teosega, kirjutab Huffington Post.

L´Osservatore Romano avaldas Caravaggio uudise ajal, mil Roomas tähistatakse selle kunstniku 400. surma-aastapäeva.

Maalil on kujutatud Püha Laurentsiust märtrina ning see teos kuulub jesuiitidele.

Vatikani väljaande esilehel toodi ära ka pilt maalist, kus on näha poolalasti noort meest, kellel on ehmunud nägu ning kes püüab ühe käega leeke haarata.

«Veel ei ole teada, kas see tõesti on Caravaggio töö. Kuid stiil on küll selline, mis lubaks selle Caravaggiole omistada,» sõnas kunstiajaloolane Lydia Salviucci Insolera.

Samas aga ei ole teada ühtegi dokumenti selle kohta, et Caravaggio oleks kunagi Püha Laurentsiust maalinud.  

Caravaggio uurija Maurizio Marini sõnul oli selle kunstniku elutee lühike ning selle tõttu ei pruugi olla just palju tema töid, mis siiani on avastamata.

Michelangelo da Caravaggio (1573 – 1610) oli Itaalia maalikunstnik. Tuntud on tema piibli- ja mütoloogiaainelised ning olustiku- ja portreemaalid. Ta töödele on iseloomulik  niinimetatud keldriluugivalgus.

Püha Laurentsius elas kolmandal sajandil pKr Hispaaniast pärit mees jäi silma paavst Sixtus II, kes tegi temast kristliku kiriku ülemdiakoni. Kui Rooma prefekt paavsti surma mõistis, otsustas Laurentsius koos temaga surra. Prefekt andis käsu kiriku vara Roomale üle anda. Laurentsius ütles prefektile, et vaesed ja haiged on kristliku kiriku tõeline vara. Prefekt andis siis käsu ta aeglaselt tulel praadides hukata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles