Advokaat: Assange ei lahku saatkonnast enne tagatiste saamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti politseinik peab valvet Londonis asuva Ecuadori saatkonna ees. Hoones redutab WikiLeaksi asutaja Julian Assange.
Briti politseinik peab valvet Londonis asuva Ecuadori saatkonna ees. Hoones redutab WikiLeaksi asutaja Julian Assange. Foto: SCANPIX

WikiLeaksi asutaja Julian Assange ei lahku Ecuadori Londoni-saatkonnast enne, kui talle antakse garantii, et teda ei anta USA-le välja, teatas Assange'i advokaat täna.

Assange teatas esmaspäeval, et lahkub peagi Ecuadori Londoni saatkonnast, kus ta on end varjanud üle kahe aasta.

WikiLeaksi asutaja advokaat Jennifer Robinson tunnistas Austraalia rahvusringhäälingule, et sundviibimine saatkonnas on avaldanud Assange'i tervisele olulist mõju, ent raske on prognoosida, millal ta Ecuadori diplomaatilisest esindusest lahkub.

«Ta lahkub niipea, kui on võimalik läbi rääkida tingimuste üle, mis võimaldavad Julianil lahkuda saatkonnast kindlustundega, et Ühendriikidele väljaandmise eest kaitsvat poliitilisest asüülist peetakse kinni,» lausus Robinson.

«Seni seda juhtunud ei ole.»

Briti meedia kirjutas pühapäeval viitega WikiLeaksi allikale, et Assange´il on potentsiaalselt eluohtlik südame arütmia, krooniline kopsuhäda ja ohtlikult kõrge vererõhk.

Robinsoni sõnul on Rootsis ja USA-s endiselt pooleli Assange'iga seotud kohtuasjad. «Tahaksime näha teda niipea kui võimalik saatkonnast lahkumas.» 

«Me oleme palunud tagatisi, mis kaitseksid teda Ühendriikidele väljaandmise eest. See on alati olnud peamine mure ning asüüli taotlemise põhjus, mille tõttu on ta olnud sunnitud saatkonda jääma,» lausus Assange'i advokaat.

Rootsis süüdistatakse Assange'i seksuaalvägivallas. Ühendriikides on talle esitatud süüdistus spionaažis seoses WikiLeaksi tegevusega. Assange kardab, et Rootsile väljaandmise korral antakse ta üle USA-le, kus WikiLeaksi asutajat ähvardab kohus tuhandete Ühendriikide valitsuse saladokumentide avaldamise eest.

Suurbritannia välisministeerium teatas esmaspäeval, et ametkonna positsioon Assange'i juhtumis on jäänud muutumatuks ning asutus on endiselt pühendunud diplomaatilise lahenduse leidmisele.

London on keeldunud Assange'ile turvalise läbipääsu võimaldamisest lahkumiseks Ecuadori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles