Numbrile 110 helistajat ei saa positsioneerida

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rongiavarii Pärsti ülesõidul
Rongiavarii Pärsti ülesõidul Foto: Joel Urbel / Sakala

Nädalavahetusel Viljandimaal rongiõnnetuse toimumispaigas abinumbrile helistanud mehe hinnangul kulus päästjatel ja kiirabil kohale jõudmiseks liiga palju aega. Häirekeskus põhjendas ajakulu sellega, et kuna mees helistas numbril 110, ei suudetud tema asukohta kiiresti selgeks teha.

Häirekeskuse avalike suhete juht Jaana Padrik märkis aga, et juba uuest aastast suunatakse kõik hädakõned numbrile 112, mis positsioneerimist võimaldab.

Padrik selgitas, et helistaja positsioneerimist võimaldav uus geoinfosüsteem ehk digikaart arendati võimalusega positsioneerida 112-le helistaja telefoni, numbril 110 helistanud positsioneerimist sellesse arendusse ei lülitatud. «Eelkõige põhjusel, et Eestis jääb kohe lähiajal kasutusse ainult üks hädaabinumber 112, mis on kasutusel kogu Euroopas,» märkis Padrik. 

Praegu ongi ettevalmistamisel üleminek ühele hädaabinumbrile 112, milleks saavutatakse põhimõtteline valmisolek selle aasta lõpuks. Seega saab uuest aastast numbrile 112 helistades kutsuda lisaks kiirabile ja päästele ka politseid. «Siis saab häirekeskus positsioneerida ka politseid kutsuvaid helistajaid.»

Peale üleminekut ühele hädaabinumbrile 112 suunatakse 110-le helistajad automaatselt numbrile 112 ning peale teatavat üleminekuperioodi kaob number 110 kasutusest. 112-le üleminek parandab inimese jaoks politseikutsetele vastamist.

«Ühele hädaabinumbrile ülemineku põhieesmärk ongi muuta abi kutsumine inimesele lihtsamaks ja abi saatmine kiiremaks. Peale üleminekut ühele hädaabinumbrile ei pea inimene kriitilises olukorras meeles pidama mitut numbrit ja oskama nende vahel valida, sest nii kiirabi, päästjaid kui ka politseid saab kutsuda ühelt numbrilt 112,» ütles Padrik.

Seni tuleb inimestel ainult politsei kutsumiseks helistada siiski numbril 110, kiirabi ja päästjate kutsumiseks aga 112, mitte 110. «Kõne tegemise seisukohalt helistaja jaoks 110-le helistamine milleski ei erine peale selle, et positsioneerimisvõimaluse puudumise tõttu tuleb arvestada abivajaja asukoha täpsema selgitamisega häirekeskuse päästekorraldajale,» rääkis avalike suhete juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles