USA kindral arutas sõjatehnika Eestisse toomise võimalusi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Tiganik ja Ameerika Ühendriikide transpordiväejuhatuse ülem kindral Paul Selva.
Artur Tiganik ja Ameerika Ühendriikide transpordiväejuhatuse ülem kindral Paul Selva. Foto: Kaitseväe peastaap / mil.ee

Eestisse saabus täna ühepäevasele visiidile Ameerika Ühendriikide transpordiväejuhatuse ülem kindral Paul Selva, et arutada sügisel regiooni saabuva rasketehnika logistikaga seotud küsimusi.

Kaitseväe peastaabi teatel kohtus kindral Selva visiidi raames kaitseminister Sven Mikseri ja kaitseväe juhataja asetäitja kolonel Artur Tiganikuga ning sai ülevaate Eesti valmisolekust tagada vastuvõtva riigi toetus liitlaste üksustele.

Samuti sai Selva ülevaate hetkel Läänemere regioonis valitsevast julgeolukorrast. Kindral Selva tänas Eesti kaitseväge Ühendriikide üksustele seni osutatud toetuse ja ühise väljaõppe eest ning avaldas lootust, et senine tõhus koostöö jätkub ka edaspidi.

Eelmisel nädalal teatasid Ameerika Ühendriigid, et paigutavad Läänemere regiooni Texases Fort Hoodis asuva 1. brigaadi 1. ratsaväediviisi 600 sõdurit, kes vahetavad välja siin praegu teenivad 173. õhudessantbrigaadi õhudessantväelased. Saadetavate üksuste varustusse kuuluvad muuhulgas Abrams tankid, Bradley jalaväe lahingumasinad ja Stryker soomustransportöörid. 1. ratsaväediviisi 1. brigaad on sel aastal üks NATO reageerimisjõudude valmiduses Ameerika Ühendriikide üksus, mille löögijõud on samalaadsete seas üks võimsamaid. Üksus on vajadusel võimeline saabuma Texasest täisvarustuses Euroopasse.

Scotti lennubaasis Illinois' asuv Ühendriikide transpordiväejuhatus vastutab USA üksuste, nende varustuse ja tehnika siirmise ning vägede igakülgse toetuse eest. Üle 1200 lennuvahendi ning ligi 400 alusega väejuhatus toetab koos erasektori partneritega Ühendriikide ja liitlaste sõjalisi operatsioone üle kogu maailma. Väejuhatuse alluvuses teenib üle 100 000 tegev- ja reservväelase ning tsiviilametniku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles