Karjalast leiti rootslasest sõduri säilmed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootslased oma rahvuslippudega.
Rootslased oma rahvuslippudega. Foto: SCANPIX

Soome eest võidelnud rootslasest sõdurid säilmed leiti alles 70 aastat pärast mehe langemist Karjala maakitsusel, kirjutab Svenska Dagbladet.

Grupp Peterburist pärit uurijaid leidis suvel Karjalast mitme sõduri jäänuseid. Nende seas oli ka vabatahtlikuna Soome armeesse läinud rootslane.

Soome vabatahtlikke esindav organisatsioon teatas leitust Rootsi Helsingis asuvale suursaatkonnale eelmisel nädalal.

Rootsi saatkonna sõjaväeatašee Bo Stennabbi andmetel võib olla tegemist 24-aastase Gustav Lennart Hultqvistiga.    

Vetlandas sündinud Hultqvist, kes oli meremees, elas Stockholmis. Ta liitus rootslastest vabatahtlike üksusega 1944. aasta kevadel, mis sama aasta juunis osales Karjala maakitsusel toimunud Jätkusõja veristes lahingutes.

Rootsi saatkond ja kaitsejõud püüavad välja uurida, kuidas Hultqvisti maiseid jäänuseid matta kõige väärikamal moel. «Siin on palju küsimärke. Kõigepealt tuleb välja uurida, milliseid soove võis hukkunul endal olla. Ka pole veel päris kindel, kas tegemist oli ikka Hultqvistiga või mitte,» rääkis suursaatkonna esindaja YLE uudistele.         

«Oleme olnud ühenduses ka Soome ametivõimudega, kuna äärmiselt tõenäoliselt oli leitud säilmete seas ka Soome sõdurite omi,» lisas ta. 

Sõjaajaloolane Lars Gyllenhaal nimetas Hultqvisti säilmete leidmist sensatsiooniks. Viimati leiti Teise maailmasõja aastatel langenud Rootsi sõduri jäänused aastal 1958, selgitas ta.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles