Eesti piiril taastub kontroll 31. augustist 4. septembrini

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirikontroll.
Piirikontroll. Foto: Toomas Huik

Siseministeerium tegi valitsusele ettepaneku kehtestada Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama visiidi julgeoleku tagamiseks ajutine piirikontroll 31. augustist 4. septembrini.

Siseministeerium esitas valitsusele arutamiseks määruse eelnõu, mille järgi hakkab ajutine piirkontroll Schengeni viisaruumi sisepiiridel kehtima 31. augustil kell 14 ja see kestab 4. septembril kella 23.59ni.

Ajutise piirikontrolli ajal Schengeni sisepiiridel passidesse templijäljendit ei kanta. Kohalikke rannapüügilaevu ajutine piirikontroll ei puuduta, kuna see ei täidaks oma eesmärki turvalisuse tagamisel. Samas ei ole välistatud rannapüügilaevade pisteline kontroll riskianalüüsile tuginedes, märkis siseministeerium eelnõus seletuskirjas.

Eesti ja Läti riigipiiri ületava reisirongi reisijate kontroll toimub vagunites ja perroonil, mis on piisav ohtude maandamiseks ja ei koorma liigselt raudtee-ettevõtjaid ega reisijaid.

Sadamate ja lennujaamade piiripunktid on avatud ka tavapäraselt, kuid seal rakendatakse piirikontrolli taastamise ajal ka Schengeni sisepiiride ületajatele ajutiselt piirikontrolli nõudeid.

Ajutise piirikontrolli kehtimise ajal ei ole riigipiiri ületamine väljaspool piiriületuspunkti lubatud. Siiski võib piirivalvur lubada inimesel erandkorras piiri ületada väljaspool piiripunkti, kui tema isik on tuvastatud.

Ajutise piirikontrolli ajal kõiki piirirežiimi eeskirja punkte ei kohaldata, kuna need tooks kaasa ebaproportsionaalsed kulud. Seega ei toimu tollivormistust ega sanitaar-, veterinaar- ja fütosanitaarkontrolli.

Piiripunktides rajatakse ajutised kontrollikohad, mis tagavad nõuetekohase piirikontrolli läbiviimise. Maanteeamet peab paigaldama piirikontrolli ajaks liiklust piiravad ja suunavad märgid, viidad, tähised ja tõkkepuud, kulud katab politsei- ja piirivalveamet.

Esialgse hinnangu järgi on piirikontrolli ajutise taastamise kulud 0,5 miljonit eurot. Riigipiiri valvavate ametnike lisatasud maksab siseministeerium oma eelarvest, muud kulud hüvitab valitsus oma reservist.

Schengeni piiril taastub kontroll kümnes maanteepiiripunktis, ühes raudteepiiripunktis, 27 sadamas ja seitsmes lennujaamas.

31. augustist 4. septembrini on piiriületuseks avatud Holdre piiripunkt, Ikla piiripunkt, Lilli piiripunkt, Murati piiripunkt, Mõisaküla piiripunkt, Vana-Ikla piiripunkt, Vaste-Roosa piiripunkt ning kolm Valga piiripunkti – Valga-Uulu maanteel, Raja tänaval ja Sepa tänaval.

Raudteepiirpunkidest hakkab ajutiselt tööle Valga raudteejaama piiripunkt.

Sadamatest taastub piirikontroll Narva-Jõesuu sadamas, Paldiski Põhjasadamas, Paldiski Lõunasadamas, Pärnu sadamas, Rohuküla sadamas, Roomassaare sadamas, Saaremaa sadamas, Sillamäe sadamas, Meeruse sadamas, Bekkeri sadamas, Vene-Balti sadamas, Paljassaare sadamas, Peetri sadamas, Patarei sadamas, Tallinna Vanasadamas, Pirita sadamas, Veere sadamas, Vergi sadamas ja Virtsu sadamas.

Lennujaamadest taastub Schengeni riikidest saabuvatele reisijatele piirikontroll Kuressaare lennujaamas, Kärdla lennujaamas, Pärnu lennujaamas, Tallinna lennujaamas, Linnahalli helikopteriterminalis, Tartu lennujaamas ja Ämari lennujaamas.

Valitsus arutab ajutise piirkontrolli kehtestamist ilmselt homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles