USA justiitsminister lubab kaitsta vihaste Fergussoni elanikke õigust rahumeelsetele protestidele

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelavaldajad protestivad Fergusonis relvastamata teismelise tapmise järel politseivägivalla ja rassismi vastu.
Meelavaldajad protestivad Fergusonis relvastamata teismelise tapmise järel politseivägivalla ja rassismi vastu. Foto: JOSHUA LOTT/REUTERS

Politseivägivalla tõttu vihale aetud USA Fergusoni linna külastab peagi USA justiitsminister Eric Holder, kes lubas kaitsta iga hinna eest rahumeelsete elanikke õigust protestida vägivalla ja rassismi vastu.

Holder lubas, et relvitu mustanahalise teismelise tapmise täpsed asjaolud selgitatakse välja ausa ja läbipaistva uurimise käigus, edastas BBC. 

Holder rõhutas aga ka, et mitte mingit vägivalda ei tolereerita. Samas rõhutas minister avalduses, et vägivaldseks on muutunud siiski vaid käputäis inimesi, kellest osad ei ole isegi mitte Fergusoni elanikud, vaid on tulnud mujalt sinna vandaalitsema.

Raportid viitavad ka, et Fergusoni juhtumiga seoses võidakse algatada laiem politseivägivalda puudutav uurimine.

Fergusonis on pärast intsidenti juba kümme päeva kestnud meeleavaldused, mis kipuvad vägivaldseks minema. USA võimud vahistasid Missouri osariigis Fergusonis seoses öö läbi kestnud politseivägivalla-vastase protestiaktsiooniga 47 meeleavaldajat, edastas täna uudisteagentuur AFP.

Samuti konfiskeerisid võimud protestijatelt kolm tulirelva.

Meeleavaldajad loopisid politseiametnikke vee- ja uriinipudelitega, teatasid võimud. Erinevalt esmaspäeva õhtul toimunust eilsel meeleavaldusel keegi politsei pihta ei tulistanud ning võimud ei kasutanud rahva vastu ka pisargaasi.

St. Louisi eeslinnas Fergusonis lasi politsei 9. augustil maha 18-aastase mustanahalise Michael Browni, kes oli relvastamata. Väidetavalt tulistas politseinik Browni kuus korda.

Pinged Fergusonis lõid lõkkele pärast seda, kui politsei avaldas Browni surmavalt haavanud politseiniku nime, kes väitis oma raportis, et too oli enne seda poest sigareid varastanud.

Ilmnes aga, et patrullautos istunud valge korravalvur ei teadnud röövist midagi, vaid peatas Browni sellepärast, et too kõndis keset teed ja häiris liiklust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles