Obama: kogu maailm on šokeeritud Foley hukkamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus kolmapäeval tegema ühiseid jõupingutusi, hävitamaks pühasõdalaste terrori «vähkkasvaja» Iraagis ja Süürias, öeldes, et ameeriklasest ajakirjaniku James Foley hukkamine kohutas kogu maailma.

Islamiriik (IS) postitas teisipäeval video, milles oli näha, kuidas islamistid hukkasid Foley pea mahalõikamise teel.

«Peab olema ühine jõupingutus selle vähkkasvaja välja lõikamiseks, et see ei leviks. Peab olema selliste nihilistlike ideoloogiate selge tõrjumine,» sõnas ta.

Obama ütles, et USA jätkab Islamiriigi vastustamist.

«USA teeb jätkuvalt seda, mida me peame tegema meie inimeste kaitsmiseks,» lubas ta.

USA president ütles, et rääkis kolmapäeval Foley perekonnaga ning avaldas neile kaastunnet.

Islamiriik röövib naisi ja lapsi, piinab ja vägistab, orjastab ja tapab inimesi. Islamistide sihtmärgiks on kristlased ja teised vähemused ning eesmärgiks toime panna genotsiid, ütles Obama.

«Üks asi, milles me kõik saame üksmeelel olla, on see, et sellisel rühmitusel nagu ISIL ei ole kohta 21. sajandis,» ütles Obama, kasutades Islamiriigi eelmist nime Iraagi ja Levanti Islamiriik.

«Ükski usk ei õpeta inimestele süütute massilist tapmist. Ükski õiglane jumal ei toeta seda, mida nad tegid eile ja mida nad teevad iga päev,» sõnas Obama. «ISILil ei ole ideoloogiat.»

Obama ei maininud aga teist röövitud USA ajakirjanikku Steven Sotloffi, keda islamistide videos elusana näidati. Islamistid ähvardasid ka tema hukata, kui Ühendriigid jätkavad nende positsioonide ründamist Iraagis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles