1. jalaväebrigaad saab kätte 18 Sisu soomukit

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toetuse väejuhatus annab täna 1. jalaväebrigaadile üle viis Afganistanis kasutusel olnud Sisu XA-180 soomukit ning kolmteist Hollandist hangitud Sisu XA-188 soomukit.

Kui Hollandist hangitud soomukite süsteemide kontrollimine ja õlide vahetus toimus Toetuse väejuhatuse töökodades, siis Afganistanist saabunud soomukid hooldati ja värviti ASi Sebe töökodades, teatas kaitseväe peastaap.

Toetuse väejuhatuse ja AT & G OÜ sidespetsialistid paigaldasid kõigile soomukitele raadioside süsteemid ühenduse pidamiseks nii pataljoni juhtimispunktidega kui ka soomuki meeskonna omavaheliseks suhtlemiseks.

«Tänane sündmus on ühelt poolt järjekordne samm meie 1. jalaväebrigaadi soomusmanöövervõimekuse tõstmisel ning teisalt tõestab, et meie kodumaiseid ettevõtjaid on võimalik kaasata olulistesse riigikaitselistesse projektidesse,» ütles major Marek Sügis Toetuse väejuhatuse materjaliteenistusest.

Valitsus kinnitas 2010. aasta lõpus riigikaitse strateegia, mille kohaselt vabastatakse kaitsevägi sõjalise kaitsega otseselt mitteseotud administratiiv- ja toetusülesannetest, et kaitsevägi saaks keskenduda üksnes sõjaliste võimete arengule.

1. jalaväebrigaad on kaitseväe peamine manööverüksus, mis riigikaitse arengukava kohaselt muutub lähitulevikus soomusbrigaadiks. Kuni jalaväe lahingumasinate kasutuselevõtmiseni kasutab Scoutspataljon Sisu XA-188 soomukeid. Kalevi jalaväepataljon, kus valmistatakse ette ajateenijatel põhinevaid soomusüksuseid, kasutab Sisu XA-180 soomukeid.

Soomes toodetud soomukid Sisu XA-180 EST võeti kaitseväes kasutusele 2004. aastal. 2010. aastal hankis kaitsevägi Hollandist juurde soomukeid Sisu XA-188, millel on varasema mudeliga võrreldes tugevam soomus, vastupidavam põhjasoomus isevalmistatud lõhkekehade ja maamiinide kaitseks ning mis peab vastu kuni 14,5 millimeetrise kaliibriga relvade tulele.

Praegu on Eesti kaitseväes kasutuses 56 soomukit XA-180 ja 52 soomukit XA-188, viimaste tarne jätkub aastani 2015, mille lõpuks lisandub olemasolevatele veel 25 soomukit XA-188.

Kaitseministeerium sõlmis 2010. aasta oktoobris Hollandi kaitsehangete agentuuriga lepingu Sisu XA-188 soomunite ostmiseks. Lepingu kohaselt ostab Eesti Hollandist 81 soomukit, hanke koguhinnaks kujuneb 20,5 miljonit eurot. Soomukid jõuavad Eestisse aastatel 2011–2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles