USA ajakirjaniku pea võis maha lõigata Briti pühasõdalane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader videost. Maskis islamist ja ajakirjanik James Foley.
Kaader videost. Maskis islamist ja ajakirjanik James Foley. Foto: SCANPIX

Politsei ja julgeolekuteenistused püüavad tuvastada arvatavat Briti pühasõdalast, keda võis näha Iraagi Islamiriigi terroristide avaldatud videos USA ajakirjanikul pead otsast lõikamas.

Islamiriigi (IS) nime kasutavad islamiäärmuslased postitasid internetti video, kus on näha kaks aastat vangistuses hoitud USA ajakirjanikku James Foleyd põlvitamas ja teadet ette lugemas, seejärel hakkab tema kõrval seisnud mees tal noaga pead otsast lõikama. Järgmises kaadris on juba näha Foley peata surnukeha

Kinnitamata andmetel oli videos nähtud inglise aktsendiga mees pärit Londonist või Inglismaa kaguosast.

Foley mõrvari otsimist juhib FBI, video uurimisega tegeleb ka Scotland Yard.

Suurbritannia peaminister David Cameron teatel on üha tõenäolisem, et Foley tapjaks peetav mees on Briti kodanik, ent hoiatas ka, et praegu pole hea aeg ennatlikeks järeldusteks.

BBC julgeolekukorrespondendi teatel arvatakse, et videos nähtus mees suundus Süüriasse millalgi viimase kolme aasta jooksul. Kinnitamata andmetel kuulub ta väikesesse Briti kodanike rühma, kes valvab ISi pantvange.

Ajalehe The Guardian teatel arvatakse, et mees on Süürias baseeruvate Briti võitlejate juht. Ajeleht nimetas teda Johniks ning teatas, et arvatavasti on ta pärit Londonist.

Arvatakse, et Islamiriigi mitte-Süüria päritolu pantvange valvasid kolm Briti džihadisti, kellele viidatakse hüüdnimedega John, Ringo ja Paul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles