Piiramisrõngas Ukraina separatistidel pole aega surnuid matta

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistide hauad Donetski lähistel kannavad vaid puust riste numbritega.
Separatistide hauad Donetski lähistel kannavad vaid puust riste numbritega. Foto: SCANPIX

Ukraina idaosas Donetskis tegutsevate separatistide inimkaotused lahingutes valitsusvägedega on muutunud nii suureks, et neil pole enam aega oma langenud kaaslastele korralikke matuseid korraldada.

Kolmapäeva pärastlõunal langes see ülesanne Igor Jegorovi ja tema kolme hauakaevaja õlule, kirjutas Reuters.

Surnuaiale toodi veoautoga 12 kirstu ning igas nendest oli separatisti surnukeha. Autole lähenenud surnuaia töötajad taganesid kõdunevate laipade haisu pärast.

«Meil on gaasimaske vaja,» ütles üks töötajatest.

«Gaasimaskid siin ei aita,» vastas neile autojuht.

Kaks tundi hiljem olid surnud maha maetud. Ei toimunud mingit tseremooniat ja puudusid teised separatistid ning pereliikmed. Hauakaevajad asetasid kirstud haudadesse ning vana traktoriga lükati neile muld peale.

Hauatähisteks pandi puust plaadid, millel olid numbrid. Iga number tähistas väidetavalt langenud separatisti nime, kuid surnukuurist hangitud dokumentidelt selgus, et 12st surnust kaheksa isikut polnud kindlaks tehtud.

Erinevalt Kiievist, ei ole separatistid hukkunute arvu avaldanud. Kiired matused ja separatistide kirjeldused annavad aga aimu, kui palju hukkunuid võib olla.

Kolmapäeval maeti Donetski surnuaiale lisaks 12 separatistile veel 29. Neljapäeval maeti vähemalt 15.

Üks separatisti rääkis, et tema üksuses oli algul sada võitlejat, kuid praeguseks on peaaegu kõik surnud. Teine mässuline lisas, et Donetskis sureb keskmisel kümme separatisti päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles