Eruadmiral Stavridis: me pole külmas sõjas

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja eruadmiral James G. Stavridis.
President Toomas Hendrik Ilves ja eruadmiral James G. Stavridis. Foto: Presidendi kantselei

Me ei ole külmas sõjas, kinnitas hiljutine NATO Euroopa vägede ülemjuhataja ja praegune Tuftsi ülikooli Fletcheri rahvusvaheliste suhete kooli dekaan, eruadmiral James G. Stavridis täna Tallinnas ajakirjanikele.

Eruadmirali sõnul tuleneb oluline vahe võrreldes külma sõja aastatega sellest, kui toona olid jõud enam-vähem võrdsed, siis nüüd on NATO võimekus kõvasti suurem kui Venemaa oma ning isegi kõik NSVLi omaaegsed Varssavi Lepingu Organisatsiooni liitlased on NATOs. «Tänapäeval on NATO-l väga tugev eelis õhus, merel, maas,» märkis ta.

«Ma ei veeda unetuid öid muretsedes Venemaa mereväelise võimekuse pärast Läänemerel või Mustal merel. Ma usun, et NATO on suuteline hakkama saama igasuguse olukorraga,» sõnas eruadmiral.

Vastuseks küsimusele, kas Vladimir Putini asemele võiks Venemaa etteotsa tulla keegi temast veelgi karmima joonega poliitik, märkis Stavridis kõigepealt, et on raske mõelda kellelegi, kes võiks olla veel karmima joonega. «No ma eeldan, et see on võimalik, sellised inimesed on olemas,» arutles ta edasi.

«Venemaa juhtimistraditsioonis on Ivan Julm, Peeter Suur, Stalin – tugevad mehed, kes hoiavad oma positsioonist kinni surmani ja mitte kellegi teise käe läbi. Ma usun, et Putinil on väga tugev positsioon.»

«Aga kas nad suudavad alistada Putini?» küsis Stavridis ja vastas oma retoorilisele küsimusele ise: «Usun, et ta on oma positsiooni säilitamisel väga võimekas. Pean ebatõenäoliseks, et keegi alistaks Vladimir Putini. Ma arvan, et ta jääb võimule pikaks ajaks.»

«Ma usun, et ma ei pea eestlastele rääkima Venemaa ajaloost, ma usun, et te tunnete seda päris hästi,» märkis Stavridis. «Venemaa juhtimistraditsioonis on Ivan Julm, Peeter Suur, Stalin – tugevad mehed, kes hoiavad oma positsioonist kinni surmani ja mitte kellegi teise käe läbi. Ma usun, et Putinil on väga tugev positsioon.»

Ida-Ukrainas toimuva osas prognoosis Stavridis samas, et sellest mängulauast võib Putin varsti eemalduma hakata, sest Ukraina armee tugevus hakkab seal tunda andma ning Kiievi väed on saavutanud mitmeid võite.

«Kui palju rohkem on Venemaa valmis seal mängu panema?» mõtiskles ta. Eruadmirali sõnul on võimalik Ukraina relvajõudude ja NATO piiride tugevdamise, sanktsioonide rakendamise ja rahvusvahelise hukkamõistu suurendamisega muuta panus Venemaale liiga kulukaks.

Stavridis väljendas usku, et Ukrainas tekib üsna pea – lähima kuu jooksul – pöördepunkt. «Asjad võivad minna mitmes suunas, aga mulle tundub, et praegu on rohkem kui 50-protsendiline tõenäosus, et Ukraina relvajõud saavutavad kontrolli ida üle,» prognoosis ta.

Tunnistades, et Krimmi anneksioon tabas nii Ukrainat kui lääneriike üsna ootamatult, leidis eruadmiral ka seda, et seal olnuks Kiievil märksa raskem vastupanu osutada.

«Oma suure venemeelse elanikkonna osakaalu pärast olnuks Ukrainal Krimmis väga raske midagi märkimisväärset teha,» tõdes ta. «Ida-Ukraina on väga erinev. Kui Krimm laualt ära võtta, siis ülejäänud Ukraina elanikkonnast moodustavad vene päritolu ja orientatsiooniga inimesed vaid umbes viiendiku. Idee, et kogu Ida-Ukraina on väga venemeelne, pole tõde. Seetõttu lähebki Ukraina armeel seal kõvasti paremini.»

«Praegu toimub Ida-Ukrainas väga otsene mässutõrje, ma usun, et see saab olema efektiivne,» sõnas ta. «Krimm oleks Ukrainale väga karm sõjaline lahing. Praegu tasub keskenduda Ida-Ukrainale ja selle stabiliseerimisele, pärast seda ma usun, et poliitiline fookus naaseb Krimmile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles