Türgi uueks peaministriks saab senine välisminister

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi senine välisminister Ahmet Davutoğlu.
Türgi senine välisminister Ahmet Davutoğlu. Foto: SCANPIX

Türgi võimuerakond Õigluse ja Arengu Partei (AKP) valis neljapäeval välisminister Ahmet Davutoğlu uueks esimeheks, kellest saab peaminister, kui senine valitsusjuht Recep Tayyip Erdoğan järgmisel nädalal presidendiametisse astub.

Üksteist aastat peaministriametit pidanud Erdoğan teatas otsusest pärast AKP täitevkomitee istungit.

«AKP kandidaat parteijuhi kohale 27. augusti kongressiks on välisminister ja Konyast parlamenti valitud Ahmet Davutoğlu,» teatas Erdoğan.

«Ma usun, et meie kandidaat parteijuhi ja peaministri ametikohtadele teeb tõeks ideaali uuest Türgist ja täidab AKP eesmärgid 2023. aastaks», mil kaasaegne Türgi tähistab 100. aastapäeva, lausus lahkuv peaminister.

Ajakirjanduse andmetel oligi Davutoğlu soosik ja kui partei tema esimehekandidatuuri 27. augusti erakorralisel kongressil heaks kiidab, saab tast 28. augustil peaminister, kuna siis algab Erdoğani ametiaeg presidendina.

Seadused nõuavad 10. augusti presidendivalimised esimeses voorus võitnud Erdoğani lahkumist mitte ainult peaministri-, vaid ka parteijuhi ametist.

Lahkuv riigipea Abdullah Gül ei jätnud teisipäeval avaldatud kommentaarides uue parteijuhi ja peaministri osas mingit kahtlust.

«Nii palju kui ma olen aru saanud, on järgmine valitsusjuht Ahmet Davutoğlu,» ütles Gül meedia esindajaid viimast korda Ankara presidendipalees võõrustades. "Me kõik peame teda selles ametis aitama.».

Davutoğlu on olnud Erdoğani ustav teener ja nõuandja alates 2009. aastast, kui ta välisministri ametikohale ülendati. Uuel valitsusjuhil on läänelik haridus ja ta räägib soravalt mitut keelt. Ta on olnud Erdoğani jõulise välispoliitika peamine väljatöötaja ja ideoloog.

Davutoğlu kureeritava välispoliitika eesmärgiks on olnud Türgi muutmine maailmavõimuks läbi mõjuvõimu suurendamise Lähis-Idas.

Senise välisministri nimetamine järgmiseks peaministriks kutsus esile opositsiooni kriitika. «Oleks kohane soovida, et peaministriametisse tõusmine tugineb saavutustele, mitte ebaõnnestumistele, ent Davutoğlu on praegu isik, kellele saab kiidusõnade asemel osaks rohkem laitust,» ütles Vabariikliku Rahvapartei (CHP) rahvaasemik Aykan Ardemir.

CHP juht Kemal Kılıçdaroğlu ütles ajalehele Zaman, et Türgi liigub «nukupeaministrite ajastus suunas».

Uue välisministrina nähakse riikliku luureteenistuse (MIT) senist juhti Hakan Fidani.

AKP vangerdus tõotab tuua Türgi poliitikasse suuri muutusi. Poliitikavaatlejad ennustavad seni valdavalt tseremoniaalse rolliga presidendiameti tähtsuse tõusu.

Erdoğan võitis 10. augustil peetud riigi ajaloo esimesed presidendi otsevalimised 52-protsendise toetusega esimeses voorus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles