Tolliametnikule altkäemaksu pakkunu sai karistada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kodanik andis tollitöötajale passi vahel 500-rublase.
Leedu kodanik andis tollitöötajale passi vahel 500-rublase. Foto: Maksu- ja tolliamet

Viru maakohus mõistis teisipäeval kokkuleppemenetluses altkäemaksu andmises süüdi 35-aastase Leedu Vabariigi kodaniku, kes ulatas tollitöötajale oma passi vahel 500-rublase.

Leedu veokijuht soovis 19. augusti esimestel minutitel jätta Narva tollipunktis kauba tolliläbivaatuse tegemata ja pakkus sel eesmärgil maksu- ja tolliametnikule altkäemaksu, pannes oma passi vahele 500-rublase rahatähe. Tolliametnik pidas seepeale altkäemaksu pakkuja kinni ja andis üle politseile.

Leedu kodanikku karistati 1-aastase vangistusega. Karistust ei pöörata täielikult täitmisele, kui süüdimõistetu ei pane 3-aastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. Süüdimõistetul tuleb tasuda sundraha ja menetluskulud pea 700 euro ulatuses ja kohus konfiskeeris ka altkäemaksuks pakutud 500 rubla. Kohtuotsus on jõustumise ootel.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul on tegemist sel aastal teise sarnase juhtumiga, kus avaldatakse ametnikule survet tolliläbivaatuse tegemata jätmiseks ning pakutakse selleks altkäemaksu.

«Ettepanekuid reegleid rikkuda tuleb tollipunktides tahes tahtmata ette, kuid praktika näitab, et rahapakkujad lõpetavad kohtupingis. Taoliste korruptsioonijuhtumite ärahoidmisel väärivad tunnustust ametnikud nii tollis kui politseis, samuti prokuratuuri ja kohtu hea kiire töö,» märkis Helm.

Eelmine tollipunktis aset leidnud altkäemaksu andmise juhtum oli 9. veebruaril, kui Leedu veokijuht pakkus ametnikule tolliläbivaatuse tegemata jätmise eesmärgil 50 eurot altkäemaksu. Leedu kodanikku karistati 1-aastase tingimisi vangistusega, millele kehtib 3-aastane katseaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles