Politsei pidas Haapsalus kinni Leedust pärit kelmid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaal tegutsevad kelmid, kes kehastuvad libapolitseinikeks ja küsivad probleemide lahendamiseks raha. Fotolavastus.
Ida-Virumaal tegutsevad kelmid, kes kehastuvad libapolitseinikeks ja küsivad probleemide lahendamiseks raha. Fotolavastus. Foto: Ülla Tamm / Valgamaalane

Politsei ja kogukonna hea koostöö tulemusel õnnestus Haapsalus kinni pidada kaks Leedust pärit kelmi. Mehed kasutasid juba varasemast tuttavat skeemi, kus inimesele antakse teada tema lähedase sattumisest probleemidesse ning olukorda on võimalik raha abil lahendada.

19. augustil helistati lõuna paiku Haapsalus elavale vanemale prouale ja teatati vene keeles, et tema sugulane on hädas ja tema abistamiseks tuleb raha maksta. Sellise tuttava skeemiga peteti vanaproualt välja raha ja väärismetallist ehteid. Analoogse sisuga kõne tehti samal päeval veel teiselegi eakale daamile, kuid sel korral ei õnnestunud kurjategijatel raha ega väärisesemeid välja petta, kuna sündmusesse sekkusid sugulased ja politsei.   

Tänu Haapsalu taksojuhtide ja politsei heale koostööle peeti mõne tunni pärast  kaks Leedust pärit kurjategijat kinni ja paigutati politsei arestimajja. Kahtlustatavatena peeti kinni 19- ja 27-aastane mees. Juhtumite uurimiseks alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku kelmust käsitleva paragrahvi alusel. Seekord pandi piir pahategudele kiiresti, sest info liikus kiiresti ning toimis hea koostöö kogukonna ja politsei vahel, kinnitas lääne prefektuur.

Lääne ringkonnaprokuratuur taotles 21. augustil Pärnu maakohtult kahtlustatavatena kinni peetud meeste vahistamist, kohus rahuldas prokuröri taotluse ning mehed võeti kohtueelse uurimise ajaks vahi alla.

Võõrastelt isikutelt tulnud kõnedesse, milles küsitakse raha või kompensatsiooni õnnetuse või süüteo tagajärgede katteks,  tuleb suhtuda ettevaatlikult ja raha ei tohi maksta, hoiatab politsei. Sellistest kõnedest tuleb esimesel võimalusel teavitada politseid lühinumbrile 110.

Politsei palub eakaid sugulasi ja tuttavaid sellisest levivast pettusest teavitada ning neid hoiatada. Palutakse juhtunust ka rääkida lähikonnas elavatele eakatele vene keelt kõnelevatele inimestele, sest tundub, et nemad on jätkuvalt peamine sihtgrupp. Eakate inimeste tähelepanu tuleb juhtida sellele, et ükski ametiasutus ei aja asju sularahaga arveldades ning sugulase näilise abistamise asemel toetatakse hoopis kurjategijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles