Liiklusmõrvar Mikk Seger ei pääse ennetähtaegselt vanglast

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Seger kohtus
Mikk Seger kohtus Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tartu maakohus ei rahuldanud täna kolme noormehe elu nõudnud liiklusõnnetuse põhjustaja Mikk Segeri taotlust vabastada ta vanglakaristuse kandmisest enne tähtaega.

Mikk Segeri (28) karistusaeg algas 23. novembril 2009 ja lõpeb 23. novembril 2016, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Kohus leidis, et kuigi esinevad formaalsed alused Mikk Segeri tingimisi vangistusest ennetähtaegseks vabastamiseks, ei ole see põhjendatud ja kooskõlas õiguskorra kaitsmise huvidega.

Segeri toimepandud kuriteo asjaolud on kohtu hinnangul äärmiselt rasked. Seger kannab karistust selle eest, et mootorsõidukijuhina rikkus ta 13. augustil 2006 tahtlikult liiklusnõudeid, ületas suurimat lubatud sõidukiirust ja sõitis vastassuunavööndis. Toimus raske avarii, mille tagajärjel suri kolm inimest ja ühel inimesel olid rasked tervisekahjustused, märki kohus.

Kohtu hinnangul on oluline seegi, et Seger oli juba enne traagiliselt lõppenud õnnetust korduvalt liiklusnõuete eiramise eest karistatud väärteokorras. Samuti on Seger jätkanud liikluses lubatud sõidukiiruse ületamist ka pärast raskete tagajärgedega liiklusõnnetust.

Seega on Seger korduvalt ja järjepidevalt rikkunud liikluses kehtestatud korda. Seeläbi on Seger näidanud üles suurt lugupidamatust ja hoolimatust teiste liiklejate vastu. Oluline on seegi, et Segeri käitumise tõttu on realiseerunud kõige ohtlikum tagajärg, mida liikluses kehtestatud regulatsioonidega välistada püütakse – mitme inimese surma ja raskete tervisekahjustusega lõppenud liiklusavarii, leidis kohus.

«Arvestades fakti, et Seger on jätkanud liikluses sõidukiiruse ületamist ka pärast traagilist avariid, on alust arvata, et Seger ei teinud ka toimepandud kuriteost vajalikke järeldusi. Kohus pidas positiivseks, et Seger on endale teadvustanud ja nüüdseks mõistab, et ta suhtus varasemalt liikluseeskirjadesse hoolimatult. Samas ei leevenda see hukkamõistu Segeri varasemale käitumisele ja toimepandud kuriteole,» märkis Tartu maakohus.

Kohus leidis, et Segeri suhtes esinevad mitmed positiivsed asjaolud, nagu käitumine karistuse kandmise ajal, vabanemisjärgsed elutingimused, kuid need ei too kaasa tema tingimisi ennetähtaegset vabastamist. Kohus leidis, et Segeri puhul ei ole käesolevaks ajaks täidetud eelkõige karistuse üldpreventiivsed eesmärgid. Ainuüksi asjaolu, et Seger on käesolevaks ajaks kandnud ära enamuse talle mõistetud karistusest, ei anna alust tema tingimisi ennetähtaegseks vabastamiseks.

Kohus võttis arvesse Segeri varasemat elukäiku, kuriteo toimepanemise asjaolusid ja mõistetud karistusaja pikkust ning asus seisukohale, et Segeri tingimisi ennetähtaegne vabastamine kaks aastat ja kolm kuud enne karistusaja lõppu ei ole proportsionaalne toimepandud kuriteoga ja seega kooskõlas ühiskonna õiglustundega.

Ka Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Liane Peets oli seisukohal, et Seger tuleb jätta tingimisi enne tähtaega vabastamata.

Tänane kohtumäärus on vaidlustatav kümne päeva jooksul.

Pärnu maakohus mõistis 15. detsembril 2008 Mikk Segeri ränga liiklusõnnetuse põhjustamise eest seitsmeks aastaks ja kuueks kuuks vangi. Seger asus karistust kandma 2009. aasta novembris. Kuna Seger viibis ka kuus kuud vahi all, siis loeti see tema karistusest kantuks.

Süüdistuse järgi kihutas 2,34-promillises alkoholijoobes Seger 2006. aasta 13. augusti õhtul Hondaga Pärnu poolt Rakvere suunas ning põrkas Vändra lähedal kokku kõrvalteelt peateele sõitnud Chrysler Visioniga, kus viibinud 17-aastane Tauri, 22-aastane Siim ja 24-aastane Raino said surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles