Teadlased lahendasid muttide maa all hingamise mõistatuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mutt
Mutt Foto: Wikipedia.org

Kanada Manitoba ülikooli bioloogide kinnitusel jõudsid nad saladuse jälile, kuidas mutid maa all hingavad.

Teadlased avastasid, et geenimutatsiooni tõttu suudab muttide organism suure koguse süsinikdioksiidiga toime tulla, kirjutab The Telegraph.

Saladus peitub hemoglobiinis, mis on punastes verelibledes leiduv valk. See seob ja transpordib hapnikku. Hingamise käigus tekkinud süsihappegaas aga väljutatakse organismist väliskeskkonda.

Muttide puhul on erinevuseks see, et nende organism suudab suures koguses süsihappegaasi säilitada ilma, et nendega midagi juhtuks.  

«Mutid on maa-aluse eluviisiga loomad, kes elavad pidevalt vähese hapniku ning suure koguse süsihappegaasi tingimustes. Samas on nende organismil kohastumus, mis lubab neil süsihappegaasi uuesti kasutada,» selgitas bioloog Kevin Campbell.

Campbelli kolleeg Roy Weber lisas, et edaspidised uuringud peaks näitama, kas sama kohastumus on ka teistel maa all elavatel liikidel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles