USA ja Saksamaa hoiatasid Venemaad olukorra pingestamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel ja USA president Barack Obama.
Saksa kantsler Angela Merkel ja USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel hoiatasid reedel Venemaad Ukraina kriisi ohtliku pingestamise eest.

Merkel ja Obama tõdesid telefonivestluses, et Ukrainas on olukord jätkuvalt halvenenud pärast Malaisia reisilennuki allatulistamist.

Riigijuhid jõudsid üksmeelele, et Venemaa peab sissetunginud autokonvoi Ukraina territooriumilt minema viima ja nõustuma tingimustega, mis varem Kiievi ja Punase Risti esindajatega kokku lepiti. Merkel ja Obama tõid eraldi välja Venemaa sõjalise kohaloleku Ukrainas ja piiriülesed pommitamised.

USA nõudis Venemaalt reedel nn humanitaarabikonvoi kohest tagasikutsumist ning hoiatas uute rahvusvaheliste sanktsioonidega juhul, kui Moskva Kiievi suveräänsust ei austa. Euroopa Liit kritiseeris samuti karmisõnaliselt Venemaad Ukraina piiri lubamatus ületamises seoses Moskva vastuolulise «humanitaarkonvoi» sisenemisega Ida-Ukrainasse.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen kritiseeris reedel Venemaa otsust saata Ukrainasse «abikonvoi» ilma Kiievi heakskiiduta, kutsudes Moskva sammu rahvusvaheliste kokkulepete «rängaks rikkumiseks ning kriisi süvendamiseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles