Kadri Simson: valijad on Reformierakonnale Silvergate'i andestanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson ütles erakondade toetusnumbreid kommenteerides, et valijad on Reformierakonnale niinimetatud Silvergate'i skandaali tõenäoliselt andestanud ja erakonna toetus on tänu sellele taastunud.

«Kuna erakondade toetusreitingud kuu jooksul pole märgatavalt muutunud, on kohane teha järeldusi pikema perioodi põhjal. Kui vaadata erakondade toetust aasta tagasi, on näha, et nii Keskerakond, sotsid kui IRL [Isamaa ja Res Publica Liit] on säilitanud sama positsiooni,» ütles Simson BNSile. «Ainsana on aasta taguse ajaga võrreldes märgatavalt kasvatanud toetust Reformierakond, vastavalt 20 protsenti augustis 2013 ja 29 protsenti augustis 2014,» lisas ta.

«Kui aasta tagasi oli vabakondade ja valimisliitude kõrgseis ning oodati poliitika muutust, siis nüüd on ilmselt paljud valijad Reformierakonnale Silvergate'i skandaali andestanud,» tõdes Simson. «Skandaali peategelased Kristen Michal, Kalev Lillo ja Taavi Rõivas on kõik saanud märksa kõrgematele positsioonidele kui mullu, ometi on Reformierakond end valijate jaoks justkui uueks pakendanud. Selles on neid aidanud ka valitsuspartneri vahetus,» lisas Simson.

«IRLi madalseisu selgitab ilmselt nende populistlik kriitika peale valitsusest väljalangemist,» sõnas Simson. «Kritiseerides majandusolukorda, mille eest ise seitse aastat vastutati, ei jäta korrektset muljet,» tõdes ta.

«Keskerakonna stabiilselt kõrge toetus näitab, et Eestis on palju inimesi, kes ootavad suuremat sotsiaalsust ja õiglasemat maksupoliitikat kui Reformierakonna poolt juhitud valitsused anda sooviksid,» ütles ta.

Populaarseim erakond oli augustis jätkuvalt Reformierakond 29 protsendise toetusega, ehkki partei toetus kuu varasemaga võrreldes veidi langes, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori küsitlusest.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks oma hääle Reformierakonnale 29 protsenti, Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnale 26 protsenti, Keskerakonnale 25 protsenti ning Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL) 15 protsenti valimisealistest kodanikest.

Reformierakonna toetus vähenes kuuga kahe protsendipunkti, sotside toetus tõusis kahe protsendipunkti, Keskerakonna toetus suurenes kahe protsendipunkti ning IRLi toetus langes ühe protsendipunkti võrra.

Augustis ei osanud oma eelistust öelda 34 protsenti vastanutest.

Emor küsitles rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellimusel perioodil 13.-20. augustini 436 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles