Merkel: Saksamaa ei nõustu Euroopa ümberjagamisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Ukraina riigipea Petro Porošenko kohtumine on läbi ja nad astuvad ajakirjanike ette.
Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Ukraina riigipea Petro Porošenko kohtumine on läbi ja nad astuvad ajakirjanike ette. Foto: SCANPIX

Saksamaa on teinud järeldused 20. sajandi ajaloost ning ei nõustu Euroopa uue ümberjagamisega, ütles Saksa kantsler Angela Merkel täna Kiievis.

«Saksamaa ei taha tekitada uut poliitilist katastroofi, ta on õppinud oma ajaloost väga hästi,» ütles Merkel ühisel briifingul Ukraina presidendi Petro Porošenkoga.

Merkel meenutas Molotov-Ribbentropi pakti sõlmimist 75 aastat tagasi kahe totalitaarse suurriigi - Nõukogude Liidu ja Natsi-Saksamaa vahel.

Merkel rõhutas, et tema visiit Ukrainasse oli Saksa valitsuse toetusavaldus Ukraina territoriaalsele terviklikkusele.

Kantsleri sõnul on õitsev Ukraina Saksa välispoliitika tähtis eesmärk.

Krimmi inkorporeerimine Venemaa koosseisu oli «Euroopa territoriaalse terviklikkuse rikkumine, ja kui me seda tunnustame, võib meil seda juhtuda kogu Euroopas,»  ütles Merkel. «See ei ole siis ainult Ukraina teema - nõudmised erinevatele regioonidele võivad tekkida igas Euroopa riigis, see rikuks rahulikku kooseksisteerimist Euroopas.»

«On väga tähtis tunnustada Teise maailmasõja järgset territoriaalset terviklikkust, kuna Euroopa on järginud seda põhimõtet tänase päevani,» lisas Saksa kantsler.

Ta kutsus Kiievit astuma samme, et hoida ära Donetski ja Luganski piirkonna lahkulöömist Ukrainast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles