Ministeerium: väiketootjate veinitegu lubava seaduse seletuskiri on puudulik

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeerium ei kooskõlastanud puuduliku seletuskirja tõttu eelnõu, mis lubaks väiketootjail lisaks õllele ja kääritatud jookidele ka veini valmistada ning mis tõstaks märgatavalt jookide tootmise lubatavat kogust.


«Sotsiaalministeerium koostas sellele eelnõule mittekooskõlastuskirja seletuskirja puudulikkuse tõttu,» ütles Sandra Leeben sotsiaalministeeriumi avalike suhete osakonnast.

Tema sõnul palus ministeerium eelnõu seletuskirja täiendada informatsiooniga praeguste väiketootjate arvu ja nende tootmismahtude kohta, lisaks selgitust soodustingimustel väiketootja mõiste laiendamise vajaduse kohta ning prognoosi muudatustejärgseks väiketootjate arvuks.

«Samuti palusime selgitust, miks on vajalik soodustingimustel õlle ja kääritatud jookide tootmismahtude suurendamine vastavalt kümne- ja neljakordselt ning anda väiketootjatele hulgimüügivõimalus,» lisas Leeben.

Praegu ei sisalda eelnõu seletuskiri muud põhjendust muudatusettepanekutele kui lause «Veini tootmiseks Eestis on avaldanud soovi üks ettevõtja».

Pärast ülalnimetatud andmete esitamist saab sotsiaalministeerium Lebeni kinnitusel analüüsida ka seda, kuidas kohaliku alkoholitootmise suurendamine mõjub rahva tervisele.

Põllumajandusministeerium palus oma vastuses kaaluda võimalust lubada aktsiisilaopidamise eritingimustes toota ka väikeses koguses kangeid alkohoolseid jooke. «Muudatus aitaks kaasa tööhõive suurenemisele ja maapiirkonna arengule ning rõhutaks turisminduses kohaliku piirkonna traditsioonilist eripära,» seisab põllumajandusministeeriumi vastuses.

Samas teeb põllumajandusministeerium ettepaneku luua aktsiisilaopidamise eritingimustes tegutseva alkoholi väiketootjale võimalus siseriiklikuks hulgimüügiks.

«Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse ning alkoholiseaduse muutmise seaduse eelnõu» saadeti 25. juunil rahandusministeeriumist esimesele kooskõlastusringile.

Seaduse jõustumine on kavandatud 2011. aasta 1. jaanuariks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles