Karzai: 2014. aastal hoiavad afgaanid ise oma riigis korda

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai ja USA välisminister Hillary Clinton käisid enne konverentsi algust ka turul.
Afganistani president Hamid Karzai ja USA välisminister Hillary Clinton käisid enne konverentsi algust ka turul. Foto: SCANPIX

Afganistani president Hamid Karzai teatas täna Kabuli konverentsil, et tema valitsus võib rahvusvahelistelt jõududelt riigis julgeoleku tagamise üle võtta aastaks 2014, ning nõudis suuremat kontrolli abiraha üle, vahendab uudistevõrk AFP.


«Ma olen jätkuvalt kindel, et meie afgaani julgeolekujõud vastutavad kõigi sõjaliste ja korrakaitseoperatsioonide üle kogu meie riigis aastaks 2014,» ütles Karzai konverentsi avakõnes.

Lääneriigid omakorda avaldavad Karzaile survet selle osas, et ta ohjaks oma riigis korruptsiooni ja võtaks juhtrolli Talibani vastases võitluses, mis praegu nõuab kümnete lääne sõdurite elusid ja miljardeid dollareid lääne maksumaksjate raha.

Konverentsil osalevad 70 riigi ja organisatsiooni esindajad, nende seas ÜRO peasekretär Ban Ki Moon ja USA välisminister Hillary Clinton. Eestit esindab Kabuli üritusel suursaadik Harri Tiido.

Ürituse pärast on kõvasti tugevdatud ka tavaolukorras kontrollpunktidest, politseinikest ja sõjaväelastest kubiseva Kabuli valvamist. Hoolimata tugevdatud julgeolekumeetmeist õnnestus terroristidel aga siiski lennutada täna öösel Kabuli lennuvälja pihta rakette, mille tõttu suunati ümber Rootsi ja Taani välisministrite lennukid.

Rootsi peaminister Carl Bildt kirjutas oma blogis, et tema ja ÜRO peasekretäri Ban Ki Mooni Afganistani toonud lennuk suunati rünnaku tõttu umber USA õhuväebaasi Bagramis, kust nad lendasid edasi Kabuli helikopteril.

Taani välisministri Lene Espersen suunati ümber Kasahstani, kus ta pandi ootama edasilennuluba.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles