IRLi idee: valimisõiguse võiksid saada ka vastsündinud

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa-Ly Pakosta täna IRLi rahvakogul.
Liisa-Ly Pakosta täna IRLi rahvakogul. Foto: Liis Treimann / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liit arutab tänasel rahvakogul, kas erakonna riigikogu valimiste programmi üheks punktiks võiks saada idee anda igale kodanikule valimisõigus juba sünni hetkest.

Plaan, mis eeldab ühtlasi ka põhiseaduse muutmist, näeb ette, et kodanik saab valimisõiguse sünni hetkest, kuid kuni tema täisealiseks saamiseni viib seda ellu lapsevanem. Erakond leiab, et selle muudatusega lisanduks valimistele 20-25 protsenti täiendavaid hääli.

Erakonna liige Liisa Pakosta tõi arutelu sissejuhatuses välja, et nende inimeste ring, kellele valimisõigus antakse, on kogu aeg laienenud. «Nüüd on veel üks seltskond, kellel valimisõigust mingil arusaamatul põhjusel pole,» viitas ta alla 18-aastastele noortele. Pakosta sõnul võiks sünni hetkest valimisõiguse andmine aidata muuta poliitilist suunda.

Plaani tutvustuses nenditakse, et ettepaneku põhjal tekib küsimus, kuidas alaealiste laste hääled vanemate vahel jaotatakse. Näiteks saaks seda teha nii, et üks vanematest teatab e-valimiste süsteemis hääle kasutamisest loobumisest, teise võimalusena saaks ülekantud hääle vanem, kelle arvele laekub lastetoetus.

«Samuti on võimalik, et lapse ja tema vanemate poliitilised vaated erinevad. Mõistlik on eeldada, et vanem arutab seda otsust eakohaselt koos lapsega ja nad teevad otsuse koos e-hääletades,» märgitakse ettepaneku tutvustuses. Kas idee ka enam kui 300-pealises rahvakogus toetust leiab, selgub täna õhtupoolikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles