Väidetavalt Ukrainast Eestisse naasnud separatist: ma sülitaksin Putinile näkku

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatist.
Ida-Ukraina separatist. Foto: SCANPIX

Eestis tegutsev ajakirjanik ja saatejuht Vladislav Kopõlkov avaldas oma blogis intervjuu Eestis elava mehega, kes käis enda väitel Ida-Ukrainas separatistide poolel sõdimas. Mees ütles blogis avaldatud intervjuus, et ta toetab niinimetatud Uus-Venemaa loomist Ida-Ukraina aladele, kuid ei ole rahul Venemaa presidendi Vladimir Putini tegevusega ning sülitaks talle hea meelega näkku.

Kopõlkov kirjutas oma blogis avaldatud kirjutises, et vestles Eestis elava Nikolaiga kolm tundi. Mees ei soostunud avalikustama oma kodakondsust, samuti seda, millal ja kuidas ta Ida-Ukrainasse separatistide poolele sõdima sattus. Mehe sõnul ei soovi ta neist detailidest omaenda julgeoleku huvides rääkida. Ta lisas, et Ida-Ukrainas viibides ei reklaaminud ta seda välja, et ta on pärit Eestist.

Nikolai sõnul on talle ükskõik, kas kutsuda teda separatistiks või muud moodi. «Omavahel me nimetasime end separatistideks, me ei näinud selles väljendis enda jaoks midagi negatiivset,» rääkis ta.

End Nikolaiks nimetav mees ütles, et ta läks Ida-Ukrainasse, kuna ta usub niinimetatud «Uus-Venemaa» ideesse. Mehe sõnul sõdisid Ida-Ukrainas Vene erivägede sõdurid, kuid teda vapustas see, kuidas langenud erivägede sõdureid Venemaal maeti, ilma austusavaldusteta, nagu kodutuid. «See on Venemaa jaoks häbi. Ma ei saa aru, kuidas on see võimalik. «Hunta» matab oma kõrilõikajaid, nagu kangelasi, aga meie...» lausus ta.

Nikolai lisas, et ta soovib isiklikult Vladimir Putinile näkku sülitada. «Ma saan aru, et Venemaal kannavad kõik Putinit kätel. Aga suhtumine temasse Uus-Venemaal sõdivate meeste seas on teistsugune. Putin on kaval lurjus, nagu ka tema meeskond. Nad võtsid Krimmi ära, aga mis edasi?  Putini reiting tõusis ja temaga seotud ärimehed hakkavad seal midagi korraldama. Uus-Venemaal hukkuvad inimesed. Kas Putin aitab meid? Kogu Donetski rahvavabariigi juhtkond lakub tema p…, ühel on äri Moskvas, teine saab lihtsalt raha. Nende jaoks on kõik äri, aga meie, kes seal sõdime, millal meie seal äri hakkame ajama?» küsis ta.

Mehe väitel otsustas ta Ida-Ukrainast lahkuda pärast Malaisia reisilennuki allatulistamist.

«Ma tulin Uus-Venemaale sõdima «karistajatega», mitte rahulike elanikega. Aga kuidas sa võitled, kui sul on BUKi raketisüsteem, aga ei ole identifitseerimissüsteemi. Sa võid võtta midagi sihikule, aga sa ei tea, mis see on. Kui Putin ei julge meile normaalseid relvi anda, ärgu siis üldse midagi andku. Oleks meil normaalne relvastus, oleks Uus-Venemaa ammu vabastatud,» rääkis ta.

Küsimusele, kas tal on kindlaid andmeid, et lennuki tulistasid alla separatistid, ütles ta, et ta saab rääkida ainult seda, mida ta teab. «Mina ei vajutanud nuppu, aga informatsioon levis kiiresti. Kõik arvasid, et alla tulistati «hunta» lennuk. Kui selgus, et see nii ei ole, olid kõik šokeeritud. Pärast hakati rääkima Ukraina hävitajatest ja väideti, et need ei olnud meie. Mina ei saa osaleda tsiviilelanike tapmises ja väita pärast, et seda tegi keegi teine. Kuidas me oleme sellisel juhul Kiievi huntast paremad? Ma olen valmis surema, aga mitte Putini eest. Pärast lennuki allatulistamist ma otsustasin lahkuda,» ütles ta.

Nikolai sõnul ei ole tal mingeid audio- ega videotõendeid selle kohta, et lennuki lasid alla just separatistid.

Ametlikku kinnitust Eestist pärit inimeste osalemise kohta Ukraina sõjategevuses ei ole. Vene välisministeerium väitis juulis oma kodulehele pandud avalduses, et mitmes Euroopa riigist, sealhulgas Eestist, on läinud palgasõdurid sõdima Ida-Ukraina separatistide vastu. Kaitsepolitsei pressiesindaja ütles juulis Vene välisministeeriumi avaldust kommenteerides Postimehele, et neil puuduvad andmed Ukrainasse läinud palgasõdurite kohta. Ida-Ukraina separatistide esindajad on Eesti ajakirjandusele kinnitanud, et nende hulgas Eestist tulnud võitlejaid ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles