IRLi rahvakogult sai suurima toetuse maksuvabastuse idee

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Urmas Reinsalu tänasel rahvakogul.
IRLi esimees Urmas Reinsalu tänasel rahvakogul. Foto: Liis Treimann / Postimees

Tänasel IRLi rahvakogul leidis 12 väljapakutud ideest kõige laiema positiivse tagasiside erakonna ettepanek kaotada alla 500-euroselt sissetulekult tulumaks.

Selleks, et madalama palgaga inimeste sissetulek ja motivatsioon tööd teha kasvaks, plaanib erakond maksureformi, mis vähendaks tööjõumakse ja suurendaks perede sissetulekut üle 100 euro kuus. Erakond on seisukohal,et reformi tulemusena vähenevad madalapalgaliste tööjõumaksud ja madalapalgalisele perele jääb aastas kätte kuni 1200 eurot enam.

Vahetult pärast mitu tundi kestnud arutelusid tunnistas ka IRLi esimees Urmas Reinsalu, et just see idee kõnetas tema lauas istunud erakonnakaaslasi enim. «Mitte just sellepärast, et inimesed ütleksid, et nad ise võidavad sellest, vaid et see on vajalik selleks, et Eestis oleks sidusam ühiskond ja parandada ühiskonnas inimeste toimetulekut,» ütles Reinsalu Postimehele.

Ehkki reformi elluviimine on küllaltki kulukas – kuni 120 miljonit eurot – ütles Reinsalu, et «see maksumus on reaalne raha ja reaalne valik».

«Inimestel, kes saavad kuus 500 eurot, kasvab tegelik efektiivne sissetulek 15 protsenti. See ei ole jutt mitte ühest, kahest või viiest eurost. See on reaalne toimetulekuolukorra muutus,» rääkis Reinsalu.

Toetust leidsid ka julgeolekut puudutavad küsimused ja haldusreform

Lisaks maksuvabaduse-ideele leidsid rahvakogul osalejad, et valimiste eel on olulised teemad ka NATO liitlaste püsiv sõjaline kohalolek Eestis ja haldusreform – nimelt leiti, et Eesti vajab tugevaid ja iseseisvad omavalitsusi. Viimase puhul said osalejad muuhulgas öelda sõna sekka, kas haldusreform peaks olema radikaalne ehk maakonnapõhine, konservatiivne ehk tõmbekeskuste põhine või evolutsiooniline ehk vabatahtlik.

Seevastu suurt toetust leidnud NATO liitlaste püsiva kohaloleku idee tutvustuses selgitatakse, et Eesti võiks olla baasiks väljaõppele, kuidas sõjaliselt tõrjuda «roheliste mehikeste» stsenaariumi.

Erakond tahab loosungitest hoiduda

Samas aga rõhutas Reinsalu, et erakond ei tohi jääda üksnes loosungite tasandile. Küsimusele, kuidas plaanitakse sellest hoiduda, vastas ta, et täna arutluse all olnud probleemide põhjal tahetakse jõuda debatini ja sealt juba edasi lahenduste väljapakkumiseni.

«Mis on hästi tähtis, on see karbist välja mõtlemine. Seda vaimu oli siin saalis väga palju. Inimesed ei  mõtle ühes skeemis, et meil on sama poliitika, sama tee, sama Eesti olukord, kus me asetseme. Ja liigume edasi vana rasva pealt. Kui tahame kindlamat elu, peame olema valmis muutusteks,» sõnas ta.

IRLi rahvakogul osales üle 350 inimese ning moodustati 36 arutelu laudkonda. Kõikide rahvakogul arutluse all olnud ideedega jätkab IRL tööd 2015. aasta riigikogu valimiste programmi raames, mis valmib käesoleva aasta hilissügiseks. Reinsalu kinnitusel plaanib erakond veel korraldada n-ö «Rahvakogu 2», kus küsitakse ka juba laiemalt Eesti rahva arvamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles