Ida-Ukrainas sai õigeusu kirik tabamuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelne mässuline Donetskis
Venemeelne mässuline Donetskis Foto: SCANPIX

Ukraina õigeusukirik teatas eile, et Ida-Ukrainas sai sõjategevuses kannatada kirik ning hukkus viis tsiviilelanikku, kellest kolm olid kirikus jumalateenistusel kui mürsk kiriku katusest sisse kukkus.

Kiriku leheküljel olevas teates seisab, et Kirovskis asuv kirik on hävinenud, edastab AFP.

Kannatada sai ka kiriku lähedal asuv haigla, kus hukkus kaks inimest.

Lahingud Ukraina armee ja Venemaa meelsete separatistide vahel on jätkunud.

Ida-Ukraina venemeelsed mässulised alandasid Donetskis Ukraina valitsusvägede vangistatud sõdureid, sundides neid Ukraina iseseisvuspäeval niinimetatud alandusmarsile.

Internetis võrreldi Donetski alandusmarsi juhtumit 1944. aastal toimunud sündmusega, milles Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini käsul pidid Moskvas Punasel väljakul marssima tuhanded Punaarmee poolt kinni võetud natsi-Saksamaa sõdurid.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch asejuht Rachel Denber sõnas Twitteris, et Donetskis rikuti Genfi konventsiooni, mis keelab vangi võetute alandamise.

 Ukraina president Petro Porošenko pidas Kiievis Iseseisvusväljakul kõne, milles ütles, et «Ukraina peab lahingut oma iseseisvuse eest ning selles ollakse edukad».

Lääne politoloogide arvates oleks nagu ajas tagasi pöördutud ning käes on jälle 1930. aastate lõpp ehk aeg enne Teist maailmasõda.

Mitmed lääne liidrid, kaasa arvatud USA president Barack Obama ning Rooma paavst Franciscus õnnitlesid Ukrainat iseseisvuspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles