Clinton: rahu Talibaniga ei tohi tulla naiste arvelt

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herati naised kleepimas seinale naissoost saadikukandidaadi plakatit. Afganistani parlamendivalimised toimuvad 18. septembril.
Herati naised kleepimas seinale naissoost saadikukandidaadi plakatit. Afganistani parlamendivalimised toimuvad 18. septembril. Foto: SCANPIX

USA välisminister Hillary Clinton kasutas oma tänast kõneaega Kabuli konverentsil selleks, et hoiatada Talibaniga naiste arvel rahu tegemise eest, kirjutab uudistevõrk AFP.


«Ma räägin omast kogemusest kui ütlen, et Afganistani naiste ja kodanikuühenduste töö on selle riigi edu seisukohast äärmiselt tähtis,» ütles Clinton. «Kui neil ühendustel on täielik jõud aidata ehitada õiglast ja kestvat rahu, aitavad nad seda teha. Kui nad sunnitakse vaikima ja afgaani ühiskonna servaaladele, õõnestatakse rahu ja õigluse lootusi.»

Läänemaailma tuntuima naispoliitikuna konverentsil osalenud Clinton õnnitles Afganistani presidenti Hamid Karzaid selle eest, et too lubas rahu nimel mitte ohvriks tuua naiste, rahvusvähemuste ja kodanikuühenduste õigusi.

Enne konverentsi algust arutas Clinton Kabuli USA saatkonnas samu küsimusi 12 afgaani naisega.

«Stabiilne, rahulik ja turvaline Afganistan on kõigi huvides, eriti naiste ja laste,» lausus Clinton. «Kuid see ei saa tulla naiste arvelt.»

Naissoost Afganistani parlamendisaadik Fawzia Koofi ütles Clintonile: «Me tahame rahu koos õiglusega, Talibani kaasamine ja kompromiss naiste õiguste arvelt viiks selle maa sadu aastaid tagasi.»

Sooline võrdõiguslikkus ja naiste õiguste kaitsmine olid Clintonile südamelähedased teemad juba aastatel 1993-2001, kui ta esindas Ühendriike presidendiprouana.

Järgmise nelja aasta jooksul on Washington lubanud eraldada 37 miljonit dollarit (ligi 450 miljonit krooni) afgaani naistele tervishoiuhariduse – eriti ämmaemandaõppe, mis on üks tähtsamaid valdkondi ka Eesti meditsiinieksperdi tööpõllul Helmandi provintsis, – andmiseks.

Abiorganisatsioon Save the Children on nimetanud Afganistani ema olemise seisukohast kõige hullemaks riigiks maailmas. Afgaani naise keskmine eluiga on 44 aastat ja iga kaheksas selle maa sünnitaja sureb beebi ilmaletoomise käigus.

Taliban, kellega Karzai valitsus püüab lepitusläbirääkimisi pidada, on tuntud selle poolest, et nende arvates pole naistel avalikus ruumis üldse kohta. Nende võimuperioodil keelati naistel näiteks igasugune hariduse omandamine ja tüdrukutekoole lasevad selle terroriliikumise võitlejad nii Afganistanis kui Pakistanis õhku siiani.

Suuresti Talibani tegevuse tulemusel hariduse keelamise ja tõrjumise vallas on ka nende ühel põhilisel tugialal Helmandi provintsis kirjaoskamatus ning naiste ja laste suremus märgatavalt kõrgemad isegi ülejäänud Afganistani kaunis troostitust statistikast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles